Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsstijging nuchter kalf houdt aan

De prijzen voor nuchtere kalveren op de markt in Purmerend zijn voor de vierde week op rij met 5 euro gestegen. Het aantal aangevoerde kalveren is iets opgelopen: 576 ten opzichte van 537 stuks vorige week.

Zwartbonte stierkalveren extra kwaliteit zijn voor maximaal 180 euro verkocht, roodbonte voor 215 euro.

Het beperkte aanbod van nuchtere kalveren binnen Europa zorgt ervoor dat de prijzen in de afgelopen weken flink gestegen zijn. De vraag vanuit mesterijen blijft groot, men loopt momenteel achter met het opzetten van kalveren en er ontstaat leegstand. Integraties en mesters hebben de kalveren nodig en zijn daarom bereid meer voor de dieren betalen. De opbrengst van het kalfsvlees staat echter onder druk. De prijs van blank kalfsvlees is deze week weer met 5 cent per kilo geslacht gewicht gedaald. Voor de luxere kalveren werd €4,80 tot €5,00 per kilo betaald. Rosékalveren zijn stabiel gebleven. Jong rosé wordt voor €3,55 per kilo verkocht.

In Duitsland staan de prijzen voor nuchtere kalveren ook al geruime tijd op een hoog niveau. Om de kosten van de opfok te kunnen dekken moet men in Duitsland minstens €5,70 per kilo geslacht gewicht ontvangen.

De vraag naar nuchtere kalveren blijft de komende tijd groot. Prijzen voor nuchtere kalveren zullen daardoor nog wat kunnen stijgen.

Prognose: stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.