Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs A-brok naar recordniveau

De prijzen voor mengvoer stijgen naar recordhoogte. Dat komt doordat de grondstoffen steeds duurder worden. De vervangingswaarde van de A-brok is sinds december met 25 procent gestegen, eerst onder invloed van de granen, later in de greep van de Amerikaanse sojabonenmarkt. Het gaat om een prijsstijging van €3,80 per 100 kilo.

De voerprijs is sindsdien met minder dan 1 euro per 100 kilo gestegen. De marges van de industrie staan momenteel zwaar onder druk en zijn de laagste sinds februari 2011. Om dit te compenseren zal de A-brok verder in prijs moeten stijgen, naar het hoogste niveau sinds begin jaren 80 (circa 60 gulden).

Eén van de oorzaken van de nog steeds hoge graanprijzen is de krapte aan graan op de fysieke markt. Daar komt bij dat de consumptie met aankopen in het algemeen 'dicht bij huis' is gebleven en de boeren zeer terughoudend waren met verkopen. Over de rug van de granen zijn ook de zogenaamde graanvervangers in prijs gestegen, waarvan een deel (sojahullen, bietenpulp en citruspulp) vanaf april krap is geworden. Een ander product dat krap is, is raapschroot. Deze grondstof is echter vervangen door zonnepitschroot in de rundveebrok.

De sterk gestegen sojaprijzen hebben echter ook de prijzen van zonnepitschroot niet onberoerd gelaten. Al met al een krapte aan grondstoffen, een lage grondstoffendekking en helaas een vrij dure dollar. De huidige situatie kan, met aanhoudend gunstig weer, nog ongeveer een maand duren. Blijft het weer hier en elders gunstig dan zullen de prijzen van grondstoffen op termijn weliswaar dalen, maar niet in die mate zoals we soms in het verleden gewend waren.

Arie van Dijk is directeur van agrarisch adviesbureau Stigevo.

Of registreer je om te kunnen reageren.