Rundveehouderij

Achtergrond

Overaanbod 'natte' wei gelukje voor kalversector

De een z'n dood, de ander z'n brood. Voor de veevoersector zijn de dalende zuivelprijzen geen slecht nieuws, al vinden de meeste kalvermelkproducenten de wei en melkpoeder nog steeds te duur als kalvervoer.

De prijzen van gewoon weipoeder schommelen rond de 800 euro per ton. Ruim drie jaar geleden was dat nog de helft minder. De prijzen van het veelgebruikte weiconcentraat (WPC) fluctueren mee.

Hoe dat echter ook zij, de leveranciers van vloeibare kalvermelk, grotendeels wei-gebaseerd, kon de afgelopen maanden profiteren van een relatief gezien extra goedkoop aanbod. Door een extra hoge kaasproductie en een gebrek aan droogcapaciteit voor wei, was er een overaanbod van 'natte' wei. Er was te weinig droogcapaciteit om het allemaal te kunnen verwerken. Gewoonlijk is de 'natte' wei 150 tot 200 euro goedkoper dan weipoeder. Vlak voor Pasen was deze 'afslag' ten opzichte van weipoeder opgelopen naar wel 300 of 400 euro per ton. Deels is dit een seizoenseffect, dat meestal optreedt in het tweede kwartaal, weten bedrijven. Dit jaar lijken meer factoren mee te spelen, zoals een extra groot aanbod. De vraag is ook hoe lang het bovengemiddelde prijsverschil aanhoudt. Voor de kalverhouderij, althans, voor dat deel dat ervan kan profiteren, is het meer dan welkom. Al was het maar om de verliezen op de verkoop van het vlees te reduceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.