Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:30 mei 2012

Nuka’s wederom prijshoudend verkocht

De kopers op de kalvermarkt in Purmerend probeerden dinsdagochtend opnieuw om de prijzen van nuchtere kalveren (nuka's) te verlagen. De insteek van de kopers was een prijsdaling van 5 à 10 euro per kalf.

Door de geringe aanvoer slaagden zij daarin niet en werden de aangeboden kalveren uiteindelijk prijshoudend verkocht. In totaal waren 515 dieren aangevoerd.

Zwartbonte stierkalveren van extra kwaliteit zijn voor maximaal 180 euro verkocht. Vanaf januari is de gemiddelde prijs bijna 157 euro (zwartbont stierkalf extra kwaliteit). Over dezelfde periode in 2011 was dit 7 euro lager. Met dit grote verschil is de marge voor integraties en mesters ten opzichte van vorig jaar fors afgenomen.

Momenteel is er nog ruimte genoeg om kalveren op te kunnen zetten, er staan nog veel stallen leeg. Kalveren die nu opgelegd worden, zijn nog in de goede periode voor kerst klaar. De opbrengst van dit vlees is doorgaans beter dan in januari.

Om de stallen nu nog vol te krijgen zijn integraties en mesters al dan niet schoorvoetend bereid de hoge prijzen te betalen. Dit zal binnen een paar weken veranderen omdat de kalveren die dan beschikbaar komen pas geslacht kunnen worden in de periode na kerst. Kopers kunnen naar verwachting binnen enkele weken een lagere prijs voor de kalveren bieden.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.