Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Nederlandse Melkveehouders Vakbond steunt actie NVV

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) ondersteunt de actie van de Nederlandse Vakbond Varkens (NVV) waarbij deze spandoeken heeft geplaatst bij distributiecentra van supermarktketens. Op de spandoeken staat de tekst '(naam supermarktketen) wurgt voedselproducenten'.

Ook de NMV is van mening dat het rendement in de keten scheef wordt verdeeld. Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt volgens de NMV dat de marge van de primaire sector slechts op 0,3 procent ligt, terwijl de retail een rendement heeft van 22,2 procent. Het doorrekenen van de gestegen kostprijs is volgens de vakbond nog steeds niet mogelijk.

De NMV vindt het ‘schandalig’ dat supermarkten hun betalingstermijn steeds verder verlengen. De producten worden hier volgens de bond de dupe van. De NMV pleit voor een wettelijke maximale betalingstermijn van 30 dagen.

Wel is de NMV van mening dat producenten en verwerkende industrie ook de hand in eigen boezem moeten steken. Wanneer de onderhandelaars van coöperaties de producten ver onder kostprijs aanbieden, is het de supermarkten niet kwalijk te nemen dat zij het goedkoopste product vermarkten. Hier ligt wel degelijk ook de verantwoordelijkheid van slachterijen en zuivelindustrie.

De NMV is groot voorstander van marktregulering. “Producenten moeten het aanbod afstemmen op de vraag. Alleen dan kunnen we een goede onderhandelingspositie krijgen. Een te groot aanbod maakt dat de prijs naar beneden gaat.” De NMV beseft dat hiervoor aanpassingen aan het mededingingsrecht moeten worden gedaan. “De taakstelling van de Nederlandse Mededingingsautoriteit om alleen het belang van de consument in het oog te houden is achterhaald. Ook de producenten moeten rechten krijgen om het aanbod te sturen om zo hun rechtmatige deel van het rendement in de keten te verkrijgen.

Eén reactie

  • Mozes

    De NMV had beter de Campina-dichtbij actie kunnen steunen. Die was positief van toon terwijl de NVV actie de boer in een slachtofferrol plaatst wat negatief is voor de houding van de samenleving tegenover de veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.