Rundveehouderij

Achtergrond

Krap aanbod houdt prijzen op niveau

Voor de inkopers van nuchtere kalveren is het momenteel een lastige situatie, er is veel vraag naar de kalveren maar het aanbod is krap. De prijzen van de kalveren staan dan ook op een hoog niveau. De prijs voor kalfsvlees is echter laag waardoor de marges voor de mesters en integraties klein zijn.

Bij de aanvang van de markt in Purmerend was de insteek van de kopers dan ook om 5 tot 10 euro minder voor de kalveren te betalen. De verkopers gingen hier niet in mee wetende dat er stallen leeg staan en de vraag groot is. De verkopers konden de kalveren dan ook prijshoudend verkopen.

Zwartbonte stierkalveren extra kwaliteit zijn voor maximaal 180 euro verkocht, roodbonte stiertjes voor 215 euro. Het aantal aangevoerde kalveren daalde dinsdagochtend iets (544 stuks) ten opzichte van 576 stuks vorige week.

De kalveren die in de komende weken worden opgelegd zijn voor de kerst afgemest. In die periode is de prijs voor het kalfsvlees meestal goed. Na de kerst dalen de prijzen traditiegetrouw. De prijzen voor de nuchtere kalveren bewegen hier meestal in mee. Naar verwachting dalen de prijzen dan ook over een aantal weken. Vooralsnog zal de prijs door de onbalans in vraag en aanbod stabiel zijn.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.