Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:11 mei 2012

Kaasnotering gaat stevig onderuit

Onrust tekent de zuivelmarkt van deze week De meeste noteringen blijven dalen, maar sommige gaan ook flink omhoog, terwijl allerlei wilde geruchten het gevoel van onzekerheid versterken.

De echte pijn van de zuivelmarkt zit voor Nederland in een flinke daling van de kaasprijs. Vorige week noteerde foliekaas nog boven de €2,70 per kilo, deze week schommelt de notering al rond de €2,65 en wordt alom verwacht dat die nog verder omlaag gaat. Al langer gaan de geruchten dat een grote Nederlandse en een Duitse kaasproducent een fikse partij kaas tegen spotprijzen naar Mexico hebben verkocht. Daar komt steeds meer bevestiging voor. De onrust wordt nog versterkt door signalen dat het Duitse Aldi een contract heeft afgesloten voor de levering van foliekaas voor minder dan €2,60 per kilo.

Dat er druk op de kaasprijzen komt, is niet verwonderlijk, omdat kaas nog altijd het meest rendabele bulkproduct was en er domweg een groot overaanbod aan melk is. Boter blijf ook in prijs dalen en zit nu echt dicht op het interventieniveau, maar in de interventie zit nog niets. Wel is de gesteunde opslag gestegen tot boven de 60.000 ton. Bovendien zou de Beierse zuivelindustrie tijdelijk ruim 2.000 ton puur Beierse boter flink boven de marktprijs uit de  handel hebben genomen. Terwijl de boterprijs nog daalt, stijgt de roomprijs tot zo'n €2900 per ton, mogelijk door de aankomende feestdagen.

De melkpoederprijzen staan verder onder druk, maar waar ze heen gaan is vaag, omdat er nieuwe onduidelijkheid is over een grote Algerijnse order. Ook wei daalt.

De spotmarkt voor rauwe melk blijft stabiel laag.

 

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.