Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in Bunnik verloopt vlot

De handel in slachtvee op de markt in Bunnik verliep vlot. Onder invloed van een krap aanbod gingen kopers snel akkoord met de prijs. De prijs van slachtkoeien bleef over de gehele linie gelijk.

Voor een slachtkoe O kwaliteit werd maximaal €3,40 per kilo geslacht gewicht betaald. Een worstkoe van eerste kwaliteit bracht €2,30 per kilo op. Naast de koeien is in Bunnik ook een aantal stieren verkocht, de prijs van deze groep steeg met 5 cent per kilo.

De slachterijen kunnen met deze aanhoudend hoge prijzen niet veel verdienen aan het rundvlees. Door het landelijk krappe aanbod hebben ze geen mogelijkheid om de dieren elders goedkoper aan te kopen. Uitwijken naar het buitenland is ook geen optie aangezien het aanbod daar niet veel ruimer is.

Het totale aantal slachtrunderen dat op de markt in Bunnik is verkocht, staat vanaf januari op 2.600 stuks. Over dezelfde periode in 2011 was de aanvoer bijna 20 procent groter met 3.200 runderen.

Vooralsnog lijkt het aanbod van runderen vanuit de melkveehouderij nog niet op te lopen. Melkveehouders zijn zuinig op het oudere vee en vervangen momenteel nog weinig.

De vraag naar rundvlees daalt normaliter in de zomer, of dit op korte termijn veel invloed op de prijs zal hebben, is echter niet waarschijnlijk.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.