Rundveehouderij

Achtergrond

Goed voerstro duur bij krap aanbod

De prijs van oud weidehooi is in enkele weken tijd een stuk teruggevallen, als gevolg van een afgenomen vraag.

De prijs hangt nu rond 240 euro per ton. De vraag naar stro is wel groot, maar dat is bijna op, melden fouragehandelaren. Dat geldt vooral voor mooie kwaliteit voerstro. Stro om te strooien is er nog wel, maar niet onbeperkt. Ze reserveren wat er nog is voor de vaste klanten, die dan ook nog eens bereid moeten zijn een hoge prijs te betalen. Tarwestro kost 175 tot 195 euro per ton en gerststro idem dito.

Na een jaar met hoge voerprijzen en krappe beschikbaarheid van alle ruwvoer, zal de gemiddelde strovoorraad bij de melkveehouders niet bijster groot zijn. Begin juli wordt de eerste aanvoer van nieuw (gerst-)stro verwacht vanuit Frankrijk, daarna komt er geleidelijk meer aanbod. In ieder geval zullen gebruikers, van melkveehouders tot aardbeienkwekers en maneges, het zes weken moeten proberen uit te zingen. Daarna zal de beschikbaarheid kunnen groeien, afhankelijk van de logistieke mogelijkheden van de fouragehandel.

Luzerne is in de voorverkoop goed beschikbaar en loopt vlot weg, de aanvangsprijs lag begin mei op 270 euro maar had toen al de neiging op te lopen. Voor de beste kwaliteit Nederlandse luzerne wordt nu 330 euro per ton gevraagd.

De vraag naar bierbostel is momenteel aardig in evenwicht met het aanbod. Ondanks opgelopen prijsniveau vroeg in het seizoen blijft het een aantrekkelijke voercomponent, gezien de hoge prijzen voor raap en soja.

 

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.