Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:3 mei 2012

Eiwitrijke voercomponent duurder

De vochtrijke krachtvoeders mogen zich verheugen in een vlotte vraag. Vooral eiwitrijke componenten voor het rantsoen zijn in trek, als gevolg van de zo duur geworden soja (de prijs daarvan stijgt nog steeds).

Voor bierbostel heeft dat tot een voor de tijd van het jaar ongewoon effect geleid, namelijk vraag die de gegroeide aanvoer overtreft. De prijs is vorige week al verhoogd met gemiddeld een euro per ton. Verdere prijsdruk opwaarts kan volgende week leiden tot weer een prijsverhoging. Uiteraard is de prijs wat lager in het zuiden, waar meer brouwerijen zijn. Nu de melkveehouders de bostel goed kunnen gebruiken is levertijd geen uitzondering.

Deze week hebben de meeste leveranciers ook voor tarwegistconcentraat een prijsverhoging doorgevoerd. Per ton komt er tot € 0,20 per procent drogestof bij. De vraag naar tarwegistconcentraat is flink, bij beperkte levering. De fabriek in het Belgische Wanze waar een flink deel van deze reststroom vandaan komt start nu weer op na productiestilstand. Het gaat zeker een week in beslag nemen voor er weer schot in de zaak zit.

Stro loopt vlot weg bij de fouragehandel, voor strooien maar ook voor bijvoeren. Gras groeit matig, in theorie kan als het weer verbetert volgende week wel wat gemaaid worden, maar dat zal geen storm lopen.

Prognose: prijsstijgingen

Of registreer je om te kunnen reageren.