Rundveehouderij

Achtergrond

Nog profiteren van goede voorschotten

De melkveehouders die nog even willen blijven profiteren van relatief goede uitbetaalprijzen, doen er goed aan om de komende tijd nog even stevig door te melken.

Dat is het advies dat diverse zuivelhandelaren hebben voor de melkveehouderij. Het is een advies voor de korte termijn. Veel zuiveldirecteuren zullen er genuanceerder over denken, met het oog op de langere termijn. Over de achterliggende analyse zijn ze het ondertussen vrijwel allemaal eens: het aanbod van melk is mondiaal gezien erg groot en zwelt nog verder aan, met name in de EU en de Verenigde Staten. Ondertussen is de vraag zwak en daar lijkt nog niet direct iets in te veranderen.
Op de Nederlandse kaasprijs lijkt het effect van de zwakke markt relatief gezien nog mee te vallen. De spotnotering voor foliekaas zakte deze week naar ongeveer € 2,75 per kilo. Mogelijk komt dat mede door het feit dat er relatief weinig kaas op de markt komt. Een deel gaat als natuurkaas het pakhuis in, een ander deel wordt op voorraad geproduceerd om later in het jaar de nieuwe BGA-kaas Gouda Holland te kunnen introduceren.
Boter blijft het qua prijs erg slecht doen. De spotprijs zit zo’n 300 tot 400 euro onder de officiële notering (2.700 euro), magermelkpoeder zakte tot zo’n 1.940 tot 1.930 euro per kilo. Van dit product zijn er ook nog genoeg voorraden. Weipoeder zakte naar zo’n 750 euro per ton. De prijzen van wei en verse room herstelden echter iets van de Paasdip van vorige week. Room noteert zo’n 2.600 euro per ton. De markt voor spotmelk blijft door een groot aanbod stabiel laag.

 

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.