Rundveehouderij

Achtergrond

Interventieniveaus onverwacht in zicht

De prijzen op de zuivelmarkt naderen in rap tempo het niveau van de interventieprijzen. Dit blijkt uit een rondgang bij handelaren.

Uit de officiële noteringen van het Productschap Zuivel (PZ) blijkt al dat de prijsdalingen op de zuivelmarkt deze week een hogere versnelling hebben ingezet. Uit de daghandel blijkt dat de markt nog veel verder naar beneden gaat. Voor sommige producten speelt een negatief paaseffect mee, bijvoorbeeld voor verse room. Die wordt momenteel verkocht voor zo'n 2.500 euro per ton. Drie weken geleden was dat nog ruim 1.000 euro meer.
Toch blijft ook de boterprijs hard zakken. Niet even ver als de room, maar met dagprijzen van 2.400 tot 2.500 euro per ton is dit product het interventieniveau van ruim 2.200 euro (inleverniveau) aardig dicht genaderd. Bij de mageremelkpoeder is het beeld niet veel anders. Het interventieniveau ligt bij de 1.690 per ton, in de daghandel ligt de prijs op ongeveer 1.850 euro per ton. Het zijn prijzen waarvan goed een maand geleden werd gedacht dat deze nog lang buiten beeld zouden blijven. Ook de weipoederprijs is de laatste week enorm gedaald.
Een geluk voor de melkveehouderij en zuivelindustrie is dat de kaasprijs tot nu toe wel redelijk op peil kan worden gehouden. De prijs van foliekaas beweegt zich nog altijd om en nabij de € 2,85 per kilo. Dat is mede te danken aan allerlei interventies van het bedrijfsleven zelf, zoals grootschalige productie van natuurkaas voor de opslag. De export is vrij zwak, de afzet in de EU loopt op een kalm niveau door.
Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.