Rundveehouderij

Achtergrond

Bunnik verlaagt tegen markttrend in

Wie zijn koeien maandag verkocht op de veemarkt in Bunnik, had een beetje pech.

De notering voor slachtkoeien aan de onderkant van de markt daalde met 2 tot 5 cent per kilo. Eigenlijk is dat een min voor het grootste deel van de markt.
Het is een beweging tegen de algehele markttendens in. Weliswaar noteren de markten in Bunnik en Leeuwarden gemiddeld hoger dan de veehandelsbond NBHV doet, maar het gevoel in de markt is dat rundvlees de komende tijd eerder duurder dan goedkoper wordt.
Oorzaak is dat er weer hevig om het vlees wordt gevochten. Vooral het goedkopere vlees -het ’verwerkingsvlees’ zoals snipperse en gehakt- is erg duur. Naast de gebruikelijke grootafnemers zoals McDonalds, trekken ook de Russen en sinds kort weer de Turken flink aan dit product. Daarbij is de afvoer van afgemolken koeien nog steeds klein. In doorsnee lijkt die nog weer iets kleiner dan die in de eerste maanden van 2011. Dat kan de komende tijd iets gaan veranderen als de melkprijs verder onderuit gaat, maar structureel veranderen zal de rundvleesmarkt voorlopig niet, menen verwerkers. Het totale aanbod is nog te klein.
s    Prognose: hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.