Rundveehouderij

Achtergrond 708 x bekeken

Weiproducten enige lichtpunt in markt

De kleine opleving in de markt voor room en melkconcentraten van vorige week is weer helemaal voorbij. Room wordt verkocht voor prijzen tot nu maximaal zo’n 3.450 euro per ton, maar ook worden nog fors lagere bedragen genoemd.

Voor boter worden prijzen genoemd van rond de € 2,80 per kilo, maar veel handel is er niet. De botermarkt ligt op z’n gat.
De handel in de bulkstromen: kaas en mageremelkpoeder loopt nog altijd goed door. Daarbij helpen de stevig gedaalde prijzen. Inkopende partijen die de afgelopen maanden hebben afgewacht, kunnen nu meer waar voor hun geld aanschaffen. Toch wordt hier en daar met de nodige zorg gekeken naar de export. Die is mogelijk toch niet groot genoeg om de aanzwellende melkaanvoer op te vangen.
De verwachting is dat na de paasdagen de vraag iets zakt, terwijl de aanvoer groot blijft.
De markt voor veevoerwaardige producten is vrij stabiel. Weliswaar zijn ook hier de prijzen flink gedaald, maar probleem is nu dat er eigenlijk te weinig beschikbaar is.
Dat komt ook doordat er nog altijd veel weiproducten en ook mageremelkpoeder de voeding in gaan. De prijzen voor wei, Weipoederconcentraat en ook lactose zijn juist deze week weer iets aangetrokken. Het zijn daarmee ook de enige lichtpuntjes in de markt.
De spotmarkt voor rauwe melk is stabiel. Het aanbod is nog altijd behoorlijk groot, waardoor kopers het voor het kiezen hebben en de prijs onder druk houden.
Prognose: verdere prijsdruk, behalve voor weiproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.