Rundveehouderij

Achtergrond

Russische afzet houdt kaasprijs overeind

Van zich ophopende kaasvoorraden, zoals de Rabobank ze eerder deze week zag, is nog geen sprake. Producenten vrezen ze echter wel. Reden is dat alle zuivelproducenten bijna voluit produceren, terwijl de piek in de melkaanvoer nog moet komen en aanvullende orders uitblijven.

De kaasmarkt, en de hele zuivelmarkt, is een kopersmarkt. De prijzen blijven over een breed front dalen. Dat gebeurt eigenlijk heel sluipenderwijs. Elke week gaat er weer een stukje van de prijs af. Als het maar lang genoeg duurt, zoals nu, lijkt de markt opeens ver genoeg weggezakt. Voor foliekaas hangen de prijzen momenteel ergens tussen de € 2,85 en € 2,80 per kilo. Dat is gelukkig voor de boeren nog een heel eind af van het dieptepunt in 2009 (2 euro of zelfs nog minder per kilo), maar het einde van de dalingen is nog niet in zicht. Gelukkig is er nog steeds een goede export naar Rusland. Zonder zou de markt veel harder zijn gedaald.
Ook voor boter en melkpoeder lijkt er nog geen einde te komen aan de periode van melkprijsdalingen, weer door de combinatie van een zwakke vraag en een groot aanbod zuivel, ook vanuit de VS, Zuid-Amerika en Oceanië (al loopt daar het seizoen af).
Melkvet lijkt even helemaal uit de gratie. Aldi-Nord heeft daar goed aan meegeholpen. Het biedt  klanten goedkope paasboter, maar danig ten koste van de melkveehouderij. Voor ruim 3 euro per kilo werd deze week op de spotnotering nauwelijks meer verkocht. Room doet slechts 3.400 tot 3.500 euro per ton op. De spotmarkt is gedaald tot 27,5 cent af bedrijf.
Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.