Rundveehouderij

Achtergrond

Onbestendig verloop in nuka-prijzen

De prijzen voor nuchtere kalveren zijn ietwat onbestendig.

Vorige week in Purmerend gingen veel kalverprijzen nog met een euro of 5 omhoog. Ook de kalverhandelaren van de veehandelsbond NBHV verhoogden de notering donderdag met 5 euro per stuk. Deze week gaan de nuka-prijzen weer met dezelfde vaart naar beneden.
Bij het begin van de markt werd gesuggereerd dat de prijzen nog wel eens veel verder zouden kunnen dalen. Opkopers zetten daar in ieder geval stevig op in, maar dat mocht niet baten. Verkopers lieten zich niet imponeren. Daardoor ging uiteindelijk slechts 5 euro per dier van de prijs af. Deze prijsverlaging voltrok zich over de gehele linie. Ook de Belgische blauwen en kruislingen daalden dus zo’n 5 euro in prijs.
Ondertussen blijft ook de opbrengst van het kalfsvlees dalen. Daardoor wordt het verschil tussen kosten en opbrengsten in de kalfsvleesketen niet groter, maar ook niet echt kleiner. Dat zal onherroepelijk leiden tot verdere verliezen in de productieketen. Al zullen er bedrijven zijn die de (voer)kosten extra kunnen beperken door het gebruik van andersoortige voeders en/of ingrediënten. Voor de hele grote bedrijven is dat echter moeilijk. Gelukkig voor hen dalen de zuivelprijzen.
Prognose: prijsdaling nuka’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.