Rundveehouderij

Achtergrond 26 reacties

Nederlandse boer opgepakt in VS

Familie Verhaar in Michigan VS werd beschuldigd van het illegaal te werk stellen van personeel. De invallen op het melkveebedrijf maakten veel indruk op de Nederlandse emigranten.

Emigreren heeft vele mooie kanten, maar dat het avontuur onverwacht een grote wending kan nemen heeft familie Verhaar ervaren. Openhartig vertellen ze aan Progressive Dairyman hoe zij in aanraking kwamen met de sterke arm van de Amerikaanse wet. Ze werden beschuldigd van het illegaal te werk stellen van personeel op hun melkveebedrijf in Michigan, VS.

Tot drie keer toe maakte Verhaar een inval mee. Werknemers die onder schot gehouden gefouilleerd werden, personeel dat meegenomen werd en de arbeid op het bedrijf die van het ene op het andere moment bleef liggen toen de eigenaren de cel in moesten.

Voor Verhaar, als niet-Amerikaan, bleek het aanvaarden van een schikking juridisch de beste manier om een streep onder de zaak te zetten. Hij moest daarvoor 2,7 miljoen dollar aftikken. De familie treedt nu met het indrukwekkende verhaal naar buiten om andere boeren te waarschuwen. Datgene wat hen is overkomen kan immers ook zomaar op andere boerenbedrijven voorkomen.

 

Ondanks de grote impact van de invallen en de schikking zette Familie Verhaar het bedrijf voort, al pasten ze wel de strategie aan. De zoons richten hun melkveebedrijven nu anders in: maximaal automatiseren om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van arbeid. Want als je ruim 2.000 koeien ineens moet verzorgen zonder personeel, sta je voor een grote uitdaging.

 

Bekijk hieronder de video.

Laatste reacties

 • A.Straathof

  indrukwekkende familieband die kennelijk niet verzuurt bij de amerikaanse overheid maar doorwerkt...

 • The Hulk

  Als iedere emigrant vooralleer te emigreren er eerst even 14 dagjes kasot opneemt dan zal zulks niet voorvallen. Het maakt je wel ijzer sterk zekers weten. Enkel kan ik uit het artikel niet uitmaken of er iligalen waren of niet ???

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gerstiroma

  ik vind het een onvolledig verhaal, ook de reactie van The Hulk snap ik niet, was hij ooit Nederlander, en als je 2.7 miljoen dollar kunt aftikken gaat het ook nog niet zo slecht zeker veel bespaart met illegale arbeid

 • Jacco Keuper

  Voor de volledigheid: in de reportage blijkt dat fam. Verhaar geen illegale werknemers had. Maar de verdenking alleen al was voldoende voor taferelen zoals wij ze slechts uit films kennen. Ik zou zeggen: bekijk de video. Het is de moeite waard.
  @ The Hulk: je vraag over blogs is hier offtopic. Ik zal je de uitleg mailen.

 • agri2

  Volgens mij meten de Amerikanen met twee maten: Zonder de mensen uit Midden Amerika (wat vaak illegalen zijn, maar hoe het precies geregeld is weet ik niet, daarom heb ik over dit melkveebedrijf geen mening) stort hun economie volledig in. Ze halen het vuilnis op, doen de oogst, wassen de borden in de restaurants, melken de koeien, slachten het vee, poetsen de hotelkamers, enz, enz.

 • lukas1

  veel respect voor deze mensen ooit van kleiner bedrijf geemigreerd naar de vs wens jullie nog veel succes . veehouder uit groningen

 • The Hulk

  Respect moet je hebben voor iedere emigrant vriend of vijand. Doch zoals andere reacties ook aanhalen is het een vreemde zaak.
  Als je gewillig zoveel dollars kan neertellen , dan moet je wel iets hebben mispeutert , je betaald nergens ter wereld een boete zonder een overtreding.
  Als de invallen geweldadig waren en buitensporig de wet dan zou deze boer een (morele)schadevergoeding moeten vragen , het is hier echter andersom.
  Heb in H (vorig jaar mei)nog iets veel slechter tegengekomen als dit en als ik het uitbreng valt de regering maar ik heb wel nooit een centiem moeten betalen omdat ik niet in fout was en ja als ik zou willen eis ik 1 miljoen dollar schadevergoeding , Ik wil mij enkel niet intressant maken om op tv te verschijnen want dat brengt niets op , daarom is het beter zoiets in een filmsenario te verkopen brengt nog extra centen op , had deze Nederlander ook beter eerst eens aan Hollywood gedacht... .

 • kabee

  Man, man, wat een geschiedenis! Sterkte voor deze mensen in het verwerken hiervan. Dit heeft wel impact....

 • Jan Zonderland

  Jacco, ik heb de video bekeken maar ik kan er niet uit opmaken of er wel of geen illegale werknemers waren maar dat even terzijde. Vaak is het moeilijk om er achter te komen of een (potentiele) werknemer al dan niet legaal in het land verblijft omdat er veel met valse papieren wordt gerommeld. In dergelijke gevallen is het erg moeilijk voor de werkgever. Maar ook in de U.S. geldt normaal gesproken: 'Innocent until proven guilty'. Vandaar dat ik niet helemaal begrijp waarom er voor een schikking gekozen is (plead guilty). Verder denk ik dat het ook een staaltje is van 'American Greed' oftewel afgunst. Je bent en blijft nu eenmaal een buitenlander. Klinkt raar maar ik spreek uit ervaring.
  M.vr.gr.
  Jan Zonderland
  Dresden, ON. Canada

 • canadian

  De meeste mexicanen werken illegaal in de V.S. Er wordt nagenoeg nix aan gedaan door de regering. Amerikanen willen dat werk niet doen en de mexicanen wel. Ze zijn ook bereid om voor een lager loon te werken. Wil je 8 mexicanen vervangen, dan ben je minstens 10 amerikanen nodig. Zo af en toe doet de politie een inval. Waarom meerdere keren bij Verhaar?? Geen idee. Hij zal wel een vijand hebben die hem het leven zuur wil maken. Als de regering het werken van mexicanen aan banden legt, heeft de amerikaanse melkveehouderij een serieus probleem.

 • aqwzsx12

  wat menig mens niet zal begrijpen: wie is hun vijand? om zo maar , zonder bewijs, hardhandig binnen te vallen....en dan dan zonder bewijs, 2.7 op tafel te leggen....wie zegt dat ze niet terug komen? raar verhaal , maar toch chapeau voor die mensen hun familie band! hier moet toch méér achter zitten wat de reporter, het fbi, de wereld niet mag weten.

 • roorda

  Ik zal het even uitleggen, zoals ik het laatst heb uitgelegd aan een negeroide medewerkster van de bank
  Je hebt eerst de blanken Amerikanen dan op de tweede plaats de zwarte op de derde plaats staan de Indianen of wat er van over is en op de vierde plaats de emigranten uit mexico cuba en azie tenminste dat volk dat niet kan lezen of schrijven en zo hun green card krijgen en dan pas de emigranten uit Europa die met computers werken en goed ontwikkeld zijn die iedere keer weer een visum aan moeten vragen en die ze het liefst zo het land uit gooien.

 • Mozes

  Roorda, maakt het u wat uit of die medewerkster van de bank negeroide is ?

 • golddigger

  @Roorda. Ik ben het helemaal met U eens. De tegenstellingen in America zijn groot zoals een ieder weet. Daardoor kan het gebeuren dat de een $2.7 mil.flipt terwijl de ander hamburgers flipt..


 • erpelteler

  Leuk, boer zijn in amerika! Ik weet ook wel dat er veel gesjoemeld wordt met personeel in de US, maar dat wil nog niet zeggen dat deze beste man 3 keer bestormt hoeft te worden, EN, als ze alle illegalen morgen uit amerika exporteren is het met de landbouw grotendeels gedaan, te beginnen met de groenteteelt en melkvee houderij. Go big or Go home zeggen ze, maar als je dan Big bent willen ze je alsnog het land uit pesten... Ik zou zeggen familie Verhaar, ik heb respect voor het feit dat je je niet laat kisten, doorzetten, prachtig bedrijf zo te zien, sneu van de dikke boete maar dat is maar geld...

 • Willem1962

  Wat sommigen hier niet schijnen te beseffen als ik hun berichten zo lees is dat deze overvallen (want het is op een schofterige manier gebeurt) gedaan zijn door (voor zover ik uit de lokale krantenberichten begrepen heb) Homeland Security en de Amerikaanse immigratiedienst.
  Men moet beseffen dat deze twee organisaties de dienst uitmaken in de VS. Het begint angstwekkend veel op een politiestaat te lijken daar.
  Homeland Security heeft hun eigen paradijsje gecreeerd met eigen regeltjes en andere bijkomende zaken. Dit hele gebeuren is georganiseerd door de 'goede' heer Bush en consorten.
  Afijn, de boete die betaald moet worden is een berg geld maar wat moet je anders dan? John en Anja Verhaar hadden anders een hele tijd moeten zitten en waren hun bedrijf kwijtgeraakt, waar ze zo hard voor gewerkt hebben. Dus diegene die zeggen van 'oh, die hebben het geld dus los in de zak zitten' weten niet waar ze over praten.

 • Willem1962

  Wat iemand anders hierboven ook zegt, dat er iets anders achter zit is ook iets waar ik aan gedacht heb. Volgens mij is het meer gebaseerd op afgunst dan iets anders. De gemiddelde Amerikaan is te beroerd om zich met een boerderij te bemoeien en Mexicanen hebben het in hun vingers, dat zegt John dus ook.
  Ik hoop dat ze hier overheen kunnen komen en een goed leven hebben. Ook hun zoons en dochter. En dat deze episode in de loop der jaren een boze herinnering blijft en niet meer dan dat.
  John en Anja, veel succes gewenst en laat je niet op de kop zitten door een stel amerikanen.

 • sybrenm1

  We weten niet waarom juist op dit bedrijf is overvallen, hetgeen wel heel vreemd is, maar we kunnen allemaal wel gaan speculeren. Ga nauw niet eerst allemaal met het vingertje naar de Amerikanen wijzen en zeggen dat het afgunst of dergelijks is. Zou best kunnen, maar dat weten we niet. Over afgunst gesproken is dat nog wel eens het geval bij veel Nederlandse boeren in de USA die elkaar niet een haartje meer gunnen. En in Nederland heb je Polen die voor een lager loon de pleuris werken en de AID doet zeker ook nooit invallen, of laat maar zeggen razzia's?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • boerke brabant

  waarom is mijn reactie verwijderd?
  hij was opbouwend, mogelijk kritisch maar daar is het een forum voor , maar zeker niet beledigend !
  Deze manier van boycotten gebeurde niet op de 'oude site ' ?!

 • Aardbolbewerker

  Altijd wel komisch om te lezen hoe al die Hollanders daar in Holland zitten te raden naar hoe slecht of goed de USA nu eigenlijk is, of dat het nou meer of minder corrupt is dan Rusland of zuid Amerika, denk nou toch eens na voordat je een reactie post!! 'Er zal wel meer aan de hand zijn' of ' ze kunnen zomaar even 2.7 miljoen dollar op tafel leggen' of ' het zal zo slecht wel niet gaan' denk nou toch eens na mensen, nog al logisch word niet ieder detail op youtube gezet, en ja, het zal zo slecht wel niet gaan als je 2.7 miljoen op moet hoesten om niet de bak in te hoeven, knap dat je dan toch nog boer hebt kunnen blijven!!

  Fam Verhaar: Petje af voor wat jullie opgebouwd hebben, en veel succes voor de toekomst toegewenst !!

 • Aardbolbewerker

  Voor degene die deze 'blog' bijhouden, Het maakt helemaal niets uit waar ter wereld je boert, (behalve in oorlogslanden / 'hete gebieden' of dictator / communistische landen waar de regering corrupt is dan natuurlijk) er is OVERAL corruptie, Ik heb net zoveel of nog meer verhalen aangehoord van mensen in nederland en de rest van Europa, tot en met thé USA en Canada toe, plus nog een paar uit Australie - , en overal word je belazerd als je met de verkeerde lui in zee gaat. Let wel dat indianen verhalen nooit 100% waar zijn (nog geen 10% waar meestal), en er altijd twee kanten aan een verhaal zitten, probleem is dat het publiek altijd voor de meest negatieve versie van een verhaal gaat, er is geen beter vermaak dan leedvermaak, toch? ....... of heb ik het mis?

 • denker123

  Als je in een land een paar jaar woont weet je best welke mensen ' verkeerd ' zijn ,Aardbolbewerker.Maar zoals van Bakel ziet je het nergens..In Nederland waren het betrouwbare boeren en makelaars, in de U.S.A. werden het plots verkeerde mensen en dieven,leg dit maar eens uit ???????

 • martin_boer1

  Heb dezelfde ervaring in oost europa... werken met nederlanders, het PUIKJE van de zalm.. in NL.. maar de kop van de zalm was niet zo fris meer in Oost Europa.. daar denkt men dat men zich alles kan permiteren wat in NL al sinds de middeleeuwen niet meer kan.. dus niet zo vreemd, het gedrag van mensen die wel 2,7 op kunnen hoesten waar ze in NL ws. nog geen 0.5 hadden kunnen bijdragen..

 • martin_boer1

  na de video te hebben bekeken, blijf ik bij mijn verhaal over NL mensen die denken dat ze zich kunnen permiteren wat ze in NL niet (meer) kunnen, die ervaring heb ik persoonlijk, maar deze mensen in de video zijn WERKELIJK bezig met hun bedrijf, hun leven, hun toekomst... petje af voor hun mentaliteit! Daar kunnen we als NL trots op zijn!

 • sybrenm1

  @Denker123, u zegt 'Maar zoals van Bakel zie je het nergens'. Nou er zijn genoeg Van Bakels in de wereld. Hij is heus niet de enige. Het was niet de USA die hem een oplichter maakte. Dat was zijn eigen keuze. Ik vind wel dat veel Nederlanders die geëmigreerd zijn, het wel goed voorelkaar gemaakt hebben, maar ook trots (dat vaak in ijdelheid uitmondt) zijn en er daardoor ook nog wel eens jaloezie heerst.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.