Rundveehouderij

Achtergrond

Lage spotmarkt raakt grotere aanbieders

Veel individuele boeren zijn niet meer actief op de spotmarkt. Toch lijkt het er op dat de lage spotmarkt momenteel pijn doet bij een groep boeren. Dat komt, zo weten handelaren, omdat sommige groepen die de laatste jaren een plus op de melkprijs ontvingen, nu nieuwe contracten moeten afsluiten. Dat gaat echter lastig in een stevig dalende spotmarkt en een situatie met een groot aanbod van melk. Het is dan uitzingen en de pijn verdragen.

Opmerkelijk is dat de spotmarkt in Nederland met een gemiddelde van 26 cent af boerderij momenteel lager ligt dan de Duitse en Belgische spotmarkt. Dat is lange tijd andersom geweest. Nederlandse KKM-melk gold als beter en meer gevraagd.
Room en boter blijven deze week redelijk stabiel geprijsd. Dat is voor veel aanbieders wel even een verademing, want de prijsdaling bleef maar doorgaan.
Ook de prijzen voor andere producten blijven dalen. Voor de handel is dat niet altijd slecht. De verkopen van mageremelkpoeders en ook weipoeder lopen goed door. Er worden goede volumes verkocht.
Heeft de zuivelsector reden tot klagen, voor de kalvermelkindustrie breken weer betere tijden aan. Die heeft zwaar te lijden gehad onder de dure weipoeder en melkpoeder, maar langzamerhand kan deze sector weer tegen acceptabeler prijzen instappen. Het verzacht de pijn van de verliezen op de vleesinkoop iets, hoewel de kleinere spelers op de vleeskalvermarkt het nog steeds erg moeilijk hebben. De kaasprijzen blijven onderdruk staan.
Prognose: lagere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.