Rundveehouderij

Achtergrond

Kaasmakers vestigen hoop op pakhuizen

De zuivelmarkt blijft onveranderd zwak, maar de Nederlandse zuivelindustrie doet dappere pogingen om de kaasprijzen nog een beetje op peil te houden.

Daarbij wordt wel een spel gespeeld dat niet zonder risico’s is. Als er echter niets wordt ondernomen is zeker dat de kaasprijzen flink verder omlaag gaan.
Er wordt volop kaas geproduceerd. Dat valt te horen in de zuivel en valt (met vertraging) ook af te leiden uit de cijfers. Een flink deel van de geproduceerde kaas komt echter niet direct op de markt. Dit betreft natuurkaas die voor langere tijd de opslag in gaat, zoals ook wordt gedaan met boter. Hierdoor kan de productie van foliekaas beperkt worden gehouden en wordt de markt niet onnodig (extra) onder druk gezet.
Dat de strategie tot op zekere hoogte werkt, kan worden afgeleid uit het feit dat de prijzen van foliekaas blijven hangen rond de € 2,85 per kilo. De gehanteerde strategie is om de natuurkaas pas later dit jaar weer terug te brengen op de markt, in de vage hoop dat de markt dan beter is.
Voor de korte termijn lijken de vooruitzichten op de markt voor onder meer de poeders en de boter slecht. Voor Pasen wordt geen verbetering meer verwacht en voor kort daarna ook nog niet.
Sommige pessimisten verwachten dan zelfs een zware dip.
Er wordt enige hoop geput uit een mogelijke nieuwe order voor vele tienduizenden tonnen melkpoeder vanuit het Noord-Afrikaanse Algerije. Nederlandse bedrijven scoorden bij de vorige order ook goed. Ook is er hoop dat de vraag naar weiproducten goed blijft.
Prognose: dalende markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.