Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Beemsterkaas wordt 100 procent weidekaas

Westbeemster – Beemsterkaas is vanaf 1 april voor 100 procent weidekaas. Dit heeft Cono Kaasmakers bekendgemaakt. De coöperatie is daarmee de eerste grote zuivelverwerker die kaas neerzet als pure weidekaas.

Voor Cono is het besluit een nieuwe stap om de marktpositie van Beemsterkaas steviger neer te zetten. In 2002 begint Cono als eerste met het betalen van een weidegangpremie van 50 cent per 100 kilo. Sinds 2008 werkt het ook met het Caring Dairy duurzaamheidsprogramma, wat leden eveneens 50 cent per 100 kilo kan opleveren. Inmiddels doet meer dan 95 procent van de leden mee aan deze programma’s. Cono acht nu de tijd rijp om als eerste een weidekaas in de markt te zetten.
De melk die niet voldoet aan de voorwaarden van Caring Dairy en de weidemelk-eisen, wordt apart opgehaald en mogelijk verkocht. Een manier om de deelname aan beide programma’s verder te verhogen, zou kunnen zijn dat het verschil in uitbetaling voor de melk wordt vergroot, oppert directeur Eric Hulst.
Wakker Dier toont zich verheugd over de stap van Cono, maar constateert met spijt dat andere fabrikanten vooralsnog achterblijven. FrieslandCampina loopt wel rond met plannen om Milner-kaas ook een volledig weideproduct te maken, maar moet de laatste stap daarvoor nog zetten. Rondom andere merkkazen is het nog stiller.
De Nederlandse kaassector heeft al bijna anderhalf jaar een Europese erkenning op zak voor Gouda- en Edam-Holland-kazen, waarvoor ook weidegang moet worden toegepast, maar slaagt er nog altijd niet in om overeenstemming te bereiken over de vraag hoe dit product in de markt te zetten.

Eén reactie

  • swart260

    'sWinters staan alle koeien op stal, in het voorjaar gaan er nog wel enige naar de weide, dus dan leveren ze weide-melk. Voorts bekende datum.

Of registreer je om te kunnen reageren.