Rundveehouderij

Achtergrond

Zwakke spotmarkt goede graadmeter

De spotmarkt voor rauwe melk is niet altijd een goede graadmeter voor de stemming op de zuivelmarkt, maar deze weken geeft de spotmarktnotering vrij duidelijk weer hoe de vlag erbij hangt.

De prijs af boerderij ligt op de spotmarkt 7 tot 8 cent onder de voorschotprijzen die de coöperaties uitkeren. Dat terwijl de melkaanvoer onder invloed van de vorst sterk is gedaald. Bij FrieslandCampina daalde die in een week tijd met ongeveer 5 miljoen kilo.
Er is op het ogenblik te veel melk voor de aanwezige vraag. Een geluk voor de zuivelindustrie is nog dat de kaasafzet behoorlijk  goed doorloopt. Onder meer naar Rusland. Daarmee kunnen volumes worden gemaakt. De opbrengstprijs (zo’n €2,90 per kilo) is echter te laag om de huidige melkprijs van te kunnen betalen.  Pech is dat ook de opbrengsten van boter, room en wei het verschil niet meer goed maken. Weipoeder wordt met een prijs van  890 tot 900 euro per ton nog steeds niet slecht betaald, maar boter brengt met goed € 3.050 tot € 3.100 per ton erg weinig meer op. Ook de roomprijs is flink mee gedaald.
Daarbij is de stemming op de zuivelmarkten ook behoorlijk in mineur. Die is er niet verder op verbeterd door resultaten van de tweewekelijkse Fonterra-veiling.  De verwachting van handelaren en aanbieders is dat ook de melkpoederprijzen de komende weken verder onder druk komen te staan. Die prijzen zijn de afgelopen weken al iets omlaag gekropen, maar de vrees is dat dit nog maar het begin is van meer slecht nieuws.
Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.