Rundveehouderij

Achtergrond

Tine betaalt in 2011 62 cent per liter melk

Oslo – De Noorse zuivelmarktleider Tine heeft vorig jaar met een iets hogere omzet nagenoeg hetzelfde resultaat gehaald als in 2010. Inclusief nabetaling betaalde Tine vorig jaar krap 62 cent per liter uit aan de leveranciers.

Volgens de vandaag gepresenteerde cijfers steeg de omzet naar 2,54 miljard euro. Dat is een slordige 70 miljoen meer dan in het voorafgaande jaar. Het resultaat voor belasting en rentekosten daalde fractioneel naar 154 miljoen euro. De nettowinst nam desondanks iets toe tot 123 miljoen euro. De leveranciers krijgen op grond daarvan een nabetaling van 5,5 cent per liter.
Directievoorzitter Stein Øiom meent dat sprake is geweest van een bevredigende gang van zaken. De productie liep niettemin terug door een geringere melkaanvoer, vooral in het tweede halfjaar als gevolg van een teleurstellende ruwvoeroogst.
Wel heeft Tine in 2011 een recordbedrag geïnvesteerd in de toekomst van het bedrijf. Øiom voorziet een verdere toename van de concurrentie op de Noorse zuivelmarkt, onder meer door een grotere import. ”Onze strategie om hier tegenop te blijven kunnen is een nog scherpere focus op innovatie, productontwikkeling en merkwaren”, aldus de concernchef.

Of registreer je om te kunnen reageren.