Rundveehouderij

Achtergrond

Sterke margestijging integraties

Doetinchem – De grote integraties in de vleeskalverhouderij hebben hun marges in de voorbije jaren sterk zien stijgen. Ook in 2010 presteerden ze gezien eerdere jaren nog steeds erg goed.

Dit blijkt uit een vergelijking van de bedrijfsresultaten van de vleeskalverintegraties door Boerderij Vandaag. Nog een opvallende uitkomst hiervan is dat de bedrijven zonder slachterij een hoger rendement boeken dan de ondernemingen met een slachterij.
Dit ontkracht de angst van de vleeskalverhouderij in Nederland voor een oppermachtige positie van de Van Drie Group. Die is weliswaar goed voor 80 procent of meer van de kalverslachtingen in Nederland, maar kan de sector niet naar zijn hand zetten.
De vergelijking strekt zich uit tot de jaarcijfers over 2010, de meest recente gegevens die beschikbaar zijn. Hieruit blijkt dat Denkavit de hoogste winstmarge behaalt: 6,4 en 4,4 procent in 2009 en 2010. Het bedrijf laat de kalveren in Nederland slachten bij Van Drie en in Duitsland, Frankrijk en Italië bij lokale slachterijen.
De Van Drie Groep behaalde in 2010 een marge van 3,3 procent en in 2009 van 4,5 procent.
Vorig jaar en vooral dit jaar staan de winsten bij de kalfsvleesproductie sterk onder druk. De pijn wordt vooral gevoeld in de blankvleesproductie.
Dat is een van de redenen dat de Van Drie Group de laatste jaren zeer sterk inzet op export naar bestemmingen buiten de EU. Van 2009 op 2010 verdubbelde die export van goed 110 miljoen euro naar ruim 220 miljoen euro. Momenteel werkt de Van Drie Groep hard aan heropening van de export naar de regio van de Perzische Golf.

Of registreer je om te kunnen reageren.