Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:16 feb 2012

Schoon aan de haak krijgen Balkan-zuivelaars lastige klus

Mooie merken en een sterke marktpositie hebben de twee ondernemingen in het voormalige Joegoslavië die FrieslandCampina wil kopen. Bovendien is er een goede kans dat de komende jaren extra Nederlandse melk via deze bedrijven kan worden afgezet. Daar is het de coöperatie ook voor een groot deel om te doen.

De bedrijven ’schoon aan de haak’ binnen halen, kan echter nog wel eens een lastige klus zijn. Achter Imlek en Mlekara Subotica schuilt een gecompliceerde eigendomstructuur en een ingewikkeld web van financiële constructies. Bovendien kunnen ook allerlei juridische addertjes onder het gras zitten, zo blijkt. Dit is ook de reden dat FrieslandCampina een uitvoerig boekenonderzoek wil doen alvorens over te gaan tot definitieve aankoop.

Danube Foods Group
De speurtocht naar het eigendom leidt in eerste instantie naar Nederland zelf. Daar zetelt Danube Foods Group. Dit is, samen met CEE Dairy Group, de holding waar het eigendom van Imlek en Mlekara Subotica in eerste instantie onder valt.

Danube Foods Group is weer in eigendom van drie financiële groepen: Salford Capital Partners, dat op de Britse Maagdeneilanden is geregistreerd en geleid wordt door voormalige Russische bankiers (en van waaruit de zuivelbedrijven ook rechtstreeks worden aangetuurd), de op de Nederlandse Antillen gevestigde Diandra Corporation en de in Amsterdam gevestigde TMF Group. De aandelen in Danube Foods Group zijn echter weer in bezit van de in Londen gevestigde Value Discovery Partners. Voornaamste doel van deze constructies lijkt om belastingheffing zo veel mogelijk te ontlopen.

Koopsom
Het lijkt echter logisch om aan te nemen dat het grootste deel van de aankoopsom die FrieslandCampina wil betalen naar Salford Capital Partners vloeit. Hoeveel FrieslandCampina wil betalen, wordt niet bekend gemaakt. De gezamenlijke beurswaarde van Imlek en Mlekara Subotica wordt echter op ongeveer 200 miljoen euro geschat. Imlek, het grootste bedrijf, was tot voor kort bijna 185 miljoen euro waard.

De melk die de zuivelondernemingen van Danube Foods Group verwerken, komt van een kleine 6.000 boeren. Zij zijn geen lid, slechts leveranciers, maar wel met een bijzondere binding. In ruil voor het vee dat ze verwerven via Danube Foods Group verplichten zij zich tot de leverantie van melk. De boeren hebben meestal kleine bedrijven. De kans is groot dat een groot deel van hen afhaakt tijdens een nog komende herstructurerings- en moderniseringsslag in de regio. Als de ontwikkeling net zo verloopt als eerder in Oost-Europa, zal dan ook hier de eigen melkproductie per saldo dalen. Dat schept voor FrieslandCampina de kans om met eigen grondstoffen in te stappen.

Winstgevend
Imlek is qua omzet ook het grootste en meest winstgevende bedrijf. In 2010 realiseerde het een omzet van 264 miljoen euro en behaalde het een netto winst van ruim 27 miljoen euro. Het kan in vijf fabrieken 600.000 ton melk verwerken. Mlekara Subotica behaalde in hetzelfde jaar een omzet van bijna 25 miljoen euro en een netto winst van bijna 4 ton. Dit bedrijf heeft één fabriek.

Imlek en Mlekara Subotica presteren op zich prima, maar de vraag is of FrieslandCampina de volle mep voor beide bedrijven zal betalen. De zuivelbedrijven hangt namelijk een miljoenenboete (3 miljoen) boven het hoofd van de Servische mededingingsautoriteiten en mogelijk daaruit volgende beperkingen op de zuivelmarkt. De zuivelbedrijven verzetten zich weliswaar tegen de beboeting, maar tot nog toe niet met veel succes. Daarbij zijn de bedrijven zwaar beleend.

Ook speelt mee dat Salford Capital Partners beide zuivelbedrijven al sinds 2010 in de etalage heeft staan. Naar verluidt hebben onder meer Lactalis en Danone er ook aan geroken, maar zij hebben niet toegehapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.