Rundveehouderij

Achtergrond

Schmallenberg-virus nekt export

De gebruiksveemarkt is rustig.

Er is nauwelijks vraag of aanbod van melkvee. Dat zorgt voor stabiele prijzen.
De situatie is totaal anders voor de vaarzenexport. Daar is veel onrust. Dat heeft te maken met het Schmallenberg-virus, dat in Nederland ontdekt is.
Veel landen willen om die reden geen Nederlandse, langdrachtige vaarzen importeren. Daarbij zitten ook Rusland en Algerije en dat zijn belangrijke exportmarkten voor Nederland. De export voor dit type vaarzen zit behoorlijk op slot.
Toch is het qua export niet alleen maar slecht nieuws. De uitvoer van kortdrachtige vaarzen is juist weer op gang gekomen. Dit heeft te maken met de blauwtongvrije status die Nederland heeft gekregen. Deze laatste ontwikkeling zorgt er ook voor dat de vaarzenprijzen niet in elkaar klappen. Dit evenwicht heeft moeizaam stabiele prijzen tot gevolg. Dat blijft voorlopig zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.