Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Schaarse slachtkoe nog weer duurder

De markt voor slachtkoeien kende tot nog toe weinig beweging, met als hoofdschuldige de vrieskou. De afvoer van melkkoeien is tot een minimum beperkt. Het aantal runderslachtingen kreeg in de eerste week van februari al een dip die te vergelijken valt met de schrale aanvoer in de dagen rond carnaval, die altijd zorgen voor marktverstoring.
Vorige week was het van hetzelfde laken een pak. De (jubilerende) veemarkt Leeuwarden heeft dit jaar een vijfde tot een kwart minder koeien aangevoerd gekregen. Dit aanmerkelijke verschil verergerde in februari tot 30 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Niet voor niets zijn in de afgelopen maand de slachtprijzen week op week verder gestegen, naar een peil dat zeker €0,50 per kg hoger ligt dan in voorgaande jaren. De vleeshandel kraakt in zijn voegen, zeker in de traditioneel voor vleesverkoop lastige maand februari. De noodzaak om uit oogpunt van rendabel werken de slachthaken bezet te hebben weegt echter zwaar mee.

Ook in Duitsland is het aanbod slachtkoeien heel klein. De dieren zijn zeer vlot te plaatsen. Een O3-koe van 300 kilo doet momenteel €3,10 inclusief btw. Stieren O-kwaliteit halen €3,55 en de R-kwaliteit €3,80. De vraag naar rundvlees is ook in de Bondsrepubliek niet buitensporig, maar de beschikbaarheid van de koeien is een groot probleem. Voor stieren is de nood minder hoog. Gering aanbod had ook hier te maken met de kou, waardoor mesters hun dieren langer vasthielden. De aanvoer groeit er nu, met daardoor druk op de prijzen. Voor de Nederlandse markt is alleen een iets hogere temperatuur onvoldoende voor aanvoer die de prijs kan drukken, gelet op de matige melkproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.