Rundveehouderij

Achtergrond

Krap aanbod houdt koeienvlees duur

De slachtkoeienhandel op de veemarkt in Bunnik verliep gisteren vrij rustig bij een iets grotere aanvoer. De prijzen bleven echter stabiel na de correctie van vorige week.

Dat betekent dat de prijzen nog altijd op een vrij hoog niveau  blijven. In Bunnik is het verschil met vorig jaar zo’n 40 cent per kilo voor vlees van P-klasse.
Vanwege de goede vraag naar rundvlees, het krappe aanbod van dieren en dalende import blijft het rundvlees in de EU duur.
Over de prijs van het vlees wordt wel geklaagd door handel en supermarkten, maar dit blijft tot nog toe zonder veel gevolgen.
Er is nog niet echt veel sprake van een overstap naar andere vleessoorten of een dalende vraag naar vlees in het algemeen.  Het beschikbare vlees wordt goed opgenomen. Voor vleesbedrijven is het zaak het duur aangekochte vlees zo goed mogelijk weer tot waarde te brengen. Dat betekent optimaal uitsnijden.
Voor de export van het vlees blijven vooral Turkije, Rusland en Zwitserland van belang. Vooral de export naar Turkije blijft  belangrijk, al lijkt een verschuiving van vlees naar levende import merkbaar. Dit vanwege de wens om  dieren zo  veel mogelijk zelf te slachten.  De enige bestemming waarheen de export daalt is Libanon.
Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.