Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:22 feb 2012

Kou geeft problemen én voordelen

Wat betekent de winterkou voor melkveehouders in de praktijk? Een aantal ervaringdeskundigen over de do's en don'ts op dit moment.

Bij melkveehouder Henk te Kamp in Hall (Gld.) sprongen jaren geleden tegels door de vrieskou kapot en vielen van de muur. Daarom schroefde hij destijds roestvrijstalen platen op de muren. Een nadeel dat de melkveehouder nu ondervindt is dat de stalen platen snel bevriezen wanneer ze nat worden. Nu kan hij minder grondig schoonspuiten in de melkstal en past op voor onnodig watergebruik. Om koude handen tijdens het melken te voorkomen zegt Te Kamp: "Gebruik melkershandschoenen en verwarm deze onder het melken met enige regelmaat in een emmer warm water."

Goede omstandigheden voor sperma

Gerrit Velderman van CRV ziet onderweg de alledaagse winterproblemen, zoals gladheid op roostervloeren of kou in de melkput. Maar waar velen misschien niet direct bij stilstaan, is dat kou ook een positieve kant heeft voor veehouders. Zo zijn de omstandigheden voor sperma uitermate geschikt wanneer het kwik onder nul duikt. Rietjes bewaard in stikstof verliezen minder kwaliteit wanneer het buiten vriest. Overigens heeft de kou weinig gevolgen voor de gewilligheid van de te insemineren koeien. Volgens de CRV-medewerker zijn de handen van inseminatoren niet zo koud dat de koeien daar last van ondervinden.

Nu niet bekappen

Anita Kruitbosch, melkveehouder in het Gelderse Voorst, geeft als tip koeien met klauwproblemen tijdelijk niet te bekappen. De gladde en harde ondergrond belast de klauwen meer dan normaal en daarmee verslechtert het helingsproces. Koeien met klauwproblemen tijdelijk in stro- of potstallen plaatsen is een oplossing. Ook adviseert de melkveehouder om vloeren bij in- en uitgang van de melkput te strooien met zout. Dat voorkomt uitglijdende koeien.

Tijdelijke potstal

Bij Harrie Pierik was vooraf bekend dat de nieuw gebouwde melkveestal problemen oplevert bij aanhoudende vrieskou . Normaal gesproken zorgt een mestschuif voor een schone ondergrond. Door vorst verandert de vloer echter in een ijsbaan. De veehouder in Wierden (Ov.) heeft overal een innovatieve oplossing voor en heeft daarom de tijdelijke potstal ingevoerd. Iedere dag vult Pierik de laag stro aan voor een droog ligmilieu. Deze oplossing heeft drie voordelen: geen gladde ondergrond, de koeien blijven lekker warm en er is een extra mestopslag.

Broei vertraagd

Bodemdeskundige Jos van de Aast in Langeveen (Ov.) ziet vooral voordelen voor voederkuilen. De koude omstandigheden drukken broei. De broei veroorzakende bacteriën delen minder snel bij kou en daarmee vertraagt de intrede van broei. Wanneer de kou over is en broei intreedt, zijn big bags gevuld met zand op de randen van de kuil een uitkomst. Daarmee sluit de kuil beter af en heeft broei minder kans. Daarnaast waarschuwt Van de Aast voor plassen water op het land. Het bodemproces ligt plat met vrieskou. Voor natte grond duurt het langer om op te warmen en zo vertraagt het herstel van het bodemleven. Snelle afwatering is daarom van belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.