Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:22 feb 2012

Hopen op Elfstedentocht

Marathonschaatser en melkveehouder Bob de Vries in Haule (Fr.) hoopt vurig op een Elfstedentocht. Boerderij.nl sprak met de schaatsende veehouder.

Marathonschaatser Bob de Vries (27) heeft in Haule (Fr.) een melkveebedrijf met 45 koeien. De prioriteiten van de veehouder liggen in de wintermaanden echter op het ijs. Als schaatser boekte De Vries de laatste jaren de nodige successen. Als marathon- en langebaanschaatser kan hij met de besten mee.

 

Hoewel De Vries zich ook in de wintermaanden wel met het bedrijf bezighoudt, staat het schaatsen dan voorop. Zijn vader zet het werk rond op het melkveebedrijf. Het melken wordt gedaan door een zzp’er. Als het aan De Vries ligt, blijft dit de komende jaren ook zo. Als marathonschaatser kan hij met zijn 27 jaar nog zo tien jaar mee in het peloton. „Langebaanschaatsers zijn eerder over hun hoogtepunt mee. Maar ik denk dat ik nog zeker vijf of zes jaar wil schaatsen.”

 

Ook in de zomermaanden is De Vries veel op pad voor trainingen. Hoewel hij dan meer tijd kan besteden aan het melkveebedrijf, blijft het een lastige combinatie. „Groeien met het melkveebedrijf zit er de komende jaren niet in. Daarvoor heb ik het nu te druk met schaatsen. We hebben een oude ligboxenstal. Die nu zit aardig vol. Dat zal de komende jaren zo blijven. Daarna kijken we wel verder.”

Boerensport

Marathonschaatsen was voorheen een echte boerensport, zo weet Bob de Vries. „Ik las onlangs nog ergens dat bijna de helft van de wedstrijdrijders in 1985 en 1986 (de jaren dat veehouder Evert van Benthem de Elfstedentocht won, red.) boer was. Nu zijn er nog twee over in het peloton: Geert Jan van der Wal in Urk (Fl.) en ik.”

 

Er zijn 80 tot 90 A-rijders in het schaatspeloton. Daarvan houden 25 tot 30 mannen zich alleen bezig met schaatsen. „De anderen hebben er vaak nog een parttimebaan baan bij”, vertelt De Vries. „Het is niet meer te vergelijken met vroeger. Marathonschaatsen is veel professioneler geworden.”

Blessure

Hoewel Bob de Vries op dit moment ietwat geblesseerd is aan zijn linkerknie, verwacht hij gewoon te kunnen starten als de Elfstedentocht wordt uitgeschreven. „ Mijn knie is wat geïrriteerd. Op het Fries Kampioenschap (maandag 6 februari, red.) ben ik uitgestapt. Vandaag (dinsdag) doe ik het rustig aan. Op het NK in Emmen (woensdag 8 februari, red.) wil ik gewoon starten.”

 

Bob de Vries houdt de weersverwachtingen deze dagen nauwlettend in de gaten. Blijft het vriezen, of komt er een dooiaanval? „Ik hoorde dinsdagochtend dat het vanaf zondag minder koud wordt. Ik zie het redelijk somber in nu. Er moet nog veel gebeuren. Er ligt nog veel sneeuw op het ijs. Dat moet weg, anders groeit het ijs niet aan.”


Evert van Benthem (1985 en 1986) en Henk Angenent (1997) wonnen de laatste drie Elfstedentochten. Zowel Van Benthem als Angenent heeft zijn eigen boerenbedrijf. De Vries weet het. „Het zou eigenlijk wel mooi zijn om deze traditie voort te zetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.