Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:4 mrt 2016

GEA zet in op Mlone-robot

De Prolion melkrobot stond matig bekend. Sinds GEA de patenten kocht en flink aanpakte moet dit veranderen. ‘Wij gaan voor de tweede plaats.’

Het Duitse GEA is flink op overnamepad geweest in de veehouderij. Vanaf 1998 kocht het tien bedrijven. Met Westfalia verwierf GEA in 1999 Surge en bijvoorbeeld in 2009 nog de DB Wilaard Holding met De Boer stalinrichting.

Qua melktechniek zette GEA altijd in op grote melkstallen voor grote bedrijven. De ontwikkeling van de eigen Leonardo melkrobot liep spaak. Ondanks GEA’s roep dat er niets boven een melkstal gaat op grote melkveebedrijven, kon een melkrobot bij de multinational niet uitblijven. En met reden: volgens het Bavarian State Research Center for Agriculture is het aantal bedrijven met een melkrobot sinds 1997 wereldwijd gestegen tot 10.000. In Duitsland daalde de jaarlijkse verkoop van melkstallen sinds 2010 van 1.300 stuks naar amper 800 per jaar. Het aantal bedrijven met robots steeg daar tot 600.

Groot bedrijf

Alle reden om in 2007 weer in robottechniek te investeren en de patenten van de Punch Technix, RMS Titan te kopen. De robot ging in zijn Prolion-tijdperk ook door het leven als AMS Liberty, Manus Miros en Gasgoigne Mellotte Zenith. Het imago van de robot was matig. GEA pakte de robot daarom grondig aan en verving de melktechniek, software, aansluittechniek en plaatste de robot in een stalconcept. Kenmerkende techniek bleef, zoals het opvallende melkrek en voorreiniging in de melkbeker.

Misschien wel de belangrijkste vernieuwing: er prijkt nu GEA Mlone op de groene beplating. Het draagt uit dat er weer een groot en krachtig bedrijf achter staat met goede service. Ter illustratie: bij GEA werken 20.000 mensen voor een omzet van €4,4 miljard.

Vertegenwoordigd in 60 landen

Een van de zes afdelingen is Farm Technologies, waar 1.900 mensen een omzet van €447 miljoen halen. GEA is vertegenwoordigd in 60 landen en in 90% van de markten loopt het bedrijf vooraan mee. Vooral oude Westfalia-klanten kiezen de Mlone-robot, maar GEA zegt ook nieuwe klanten te trekken.

Inmiddels draaien er 157 robots (312 boxen) wereldwijd. Het merendeel draait in Duitsland (173 boxen) en Nederland (49 boxen). Dit is zonder de verkochte maar nog niet geleverde robots. De meeste Mlones gaan als tweeboxsysteem. Alleen in Denemarken draait een vijfboxsysteem.

Amerikaplannen

In de fabrieken in het Duitse Bönen en het Franse Dijon worden 400 boxen per jaar gebouwd. Er zijn plannen voor een fabriek in Amerika. Harm Ypma van GEA FarmTechnologies: "Ik denk dat wij dit jaar op de derde plek in de robotmarkt staan en over enkele jaren een concurrent zijn voor de blauwe en rode robot en op de tweede plek kunnen staan."

GEA Farm Technologies denkt dat het dit jaar al op de derde plek staat in de melkrobotmarkt met de Mlone, na Lely en DeLaval.

GEA veranderde de aansluittechniek en monteerde uiteraard zijn eigen melktechniek in de MIone-melkrobot. Veel van de hardware uit de tijd voordat GEA de patenten kocht is gebleven, zoals het melkrek om de tepelbekers aan te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.