Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Vrij vaste zuivelmarkt verwacht in nieuwe jaar

Deze week gaat weer 3 tot 4 cent van de spotmarktprijs voor rauwe melk af. Het is het eindejaarseffect. Daarmee komt de prijs de laatste weken weer onder het uitbetaalniveau van de grote zuivelverwerkers.

Toch is het op de spotmarkt geen drama. Een jaarwisseling zoals die van 2008 op 2009 heeft de markt sindsdien niet meer meegemaakt. De markt was vaak aardig goed, maar gemiddeld over het hele jaar haalt de spotmarkt het toch niet bij de uitbetaalprijs van de grote fabrieken.

Er zijn periodes in het jaar dat de spotmarktprijs flink boven het niveau van de fabrieksprijs lag. Daar staan echter ook altijd weer periodes met extra lage prijzen tegenover. Vorig jaar zou een boer die al zijn melk op de spotmarkt verkocht, zonder vaste afspraken, zo'n 37 euro per 100 kilo netto in handen hebben gekregen. Dit jaar zou dat zo'n 33 euro per 100 kilo zijn geweest.

Veel zuivelverwerkers doen het nu rustiger aan, nu de kerstorders de deur uit zijn. Maar bijvoorbeeld de kaasproducenten kunnen er nog steeds wel melk bij gebruiken. De kaasmarkt is goed en lijkt dat ook in de eerste maanden van 2013 te blijven. Dat is meteen al een heel ander perspectief dan vorig jaar na de jaarwisseling. Toen brak vrijwel meteen een maandenlange periode aan met een sterk achterblijvende vraag en dalende prijzen. Dat lijkt nu niet te gebeuren, vooral door de achterblijvende melkaanvoer.

Die blijft ook z'n effect houden op de rest van de zuivelmarkt. Daar dalen voor de meeste producten de prijzen wel, maar van sterke prijsdalingen is geen sprake. De Europese zuivel heeft wel last van de zwakker wordende dollar ten opzichte van de euro. Daardoor kan moeilijker worden geëxporteerd.

Prognose: kleine prijsdaling.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.