Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs nuka’s verder onderuit

De prijs van de in Purmerend verhandelde kalveren is dinsdag met 10 euro per dier gedaald.

Bij aanvang van de markt wilden de kopers proberen om de prijs met 20 euro te laten dalen. Omdat de vraag naar zware zwartbonte stierkalveren blijft aanhouden lukte dit niet. De aanvoer van kalveren was fors, er werden 634 dieren aangeboden, 91 meer dan vorige week.

Hoewel de prijzen van het kalfsvlees dit jaar niet veel onder doen voor de prijzen van vorig jaar gooien de hoge voerprijzen roet in het eten van de mesters en integraties. De kostprijs ligt daardoor hoger dan de opbrengstprijs van het vlees. Hier ligt de oorzaak van de prijsdaling van afgelopen weken. Door goedkoper inkopen van de kalveren kunnen de mesters immers besparen op hun uiteindelijke kostprijs.

De vraag naar goede zware stierkalveren blijft groot. De lichtere kalveren en dan vooral de lichte vaarskalveren zijn echter bijna onverkoopbaar. Voor de handelaren is het dan ook goed opletten bij het kopen van kalveren bij de boer. Een zwakker of dunner kalf kunnen ze nu beter laten staan.

De komende twee weken zullen er in Purmerend geen kalveren worden verhandeld.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.