Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs nuka's stevig onderuit

De prijs van de nuchtere kalveren is dinsdagochtend in Bunnik hard onderuit gegaan. Over de hele linie daalde de prijs flink, met 5 tot 15 euro per dier. De aanvoer was 543 stuks, waarvan 135 van vleesrassen.

Het was opmerkelijk dat de prijzen van de nuchtere kalveren in de afgelopen weken bleven stijgen. Vooral de integraties probeerden er de afgelopen maanden een prijsdaling door te drukken. Dit lukte niet dankzij de aanhoudende vraag vanuit de rosémesterij. Dinsdag waren ook de vrije mesters ervan overtuigd dat de prijs langzaamaan te hoog was opgelopen, zodat de prijzen nu voor het eerst in lange tijd een grote daling laten zien.

Bij het mesten van de kalveren wordt de kostprijs maar moeilijk terugverdiend en de periode waarin de aangekochte kalveren slachtrijp zijn is niet gunstig. Zo zijn de blanke kalveren afgemest aan het begin van de zomer en de rosékalveren aan het einde van de zomer. In deze perioden liggen de prijzen normaliter wat lager. Door op de inkoop te bezuinigen kan de kostprijs positief beïnvloed worden.

Een zwartbont stierkalf van eerste kwaliteit noteert na de prijsdaling maximaal 120 euro (min 15 euro). Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit kost maximaal 320 euro per dier, 5 euro minder dan de voorgaande week.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.