Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs aardappelproducten gestegen

In een vrij stabiele markt voor vochtrijke voedercomponenten zijn de aardappelbijproducten toch duurder geworden. Dat geldt voor zowel de aardappelpersvezels als de stoomschillen en de rauwe snippers.

Er kwam per ton zo’n 2 euro bij de prijs van de vezels en de snippers, stoomschillen zijn met ingang van deze week per ton 10 eurocent per procent droge stof duurder. Het heeft te maken met vlotte vraag, maar ook met kleinere aanvoer aanbod. Er nadert nu een periode met vakanties en vrije dagen en daardoor beperkte verwerking van aardappelen. Daarnaast speelt de prijsontwikkeling van andere voedergrondstoffen, in het bijzonder tarwe.

De feestdagen vallen in december en begin januari midden in de week en hebben daardoor een verstorend effect op de aanvoer. Dat geldt ook voor de nu goed verkochte bierbostel. Aangezien er her en der al levertijd in acht wordt genomen is tijdig bestellen van bostel aan te raden. De prijs is deze week stabiel gebleven, evenals die van de tarwegistconcentraten.

Ruwvoeders, stro en hooi, zijn ruim verkrijgbaar. De vraag is gematigd, met maar weinig handel. De prijzen zijn licht dalend (luzerne 10 euro goedkoper deze week, 280 euro) dan wel stabiel, maar vanwege uiteenlopende kwaliteit dit seizoen ook divers. Daardoor kan de prijs van Engels raaigras lopen van 155 tot 185 euro per ton.

Prognose: prijsdruk ruwvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.