Rundveehouderij

Achtergrond

Markt ruwvoer en vochtig voer rustig

De recente prijsverhoging van de aardappelbijproducten stond deels in het teken van de ontwikkelingen in de vast gestemde graan- en sojamarkt, waarop veel voerprijzen meeliften.

Voor het overige speelt mee dat er gebroken weken aankomen doordat de kerstdagen en de jaarwisseling midden in de week vallen. Dat scheelt in aanbod van reststromen van de aardappelindustrie en ook de brouwerijen.

Het is wel te merken, melden voerhandelaren. Er wordt minder gretig ingekocht, vooral daar waar de nu dure snippers en voeraardappelen worden gevoerd voor de smakelijkheid van het rantsoen. Bovendien, ondanks het feit dat er per regio grote verschillen zijn in de kwaliteit van de maiskuilen, is van de meeste de energiewaarde goed genoeg. Qua eiwit valt de kuilmais in doorsnee wel wat tegen. Eiwitrijke voedercomponenten zijn qua prijs nu behoorlijk stabiel.

Ruwvoer wijzigt eveneens niet in prijs, hooguit is er wat druk op de prijs van de mindere kwaliteiten. De vraag is voor zowel stro als hooi niet meer dan matig, al blijkt aanvulling van het rantsoen met wat extra structuur (stro, gedorst hooi) ook dit seizoen nodig. Grote balen tarwestro koste momenteel 115 tot 120 euro per ton, met de gebruikelijke variaties erboven en eronder bij afname van kleinere of juist grotere volumes. Dit speelt echter een veel grotere rol bij bierbostel.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.