Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Krappe aanvoer en dito voorraden beperken feestdagendip

De zuivelmarkt ligt deze week nagenoeg stil. Veel bedrijven draaien op halve kracht en hebben dus weinig aanvoer nodig, maar de melk blijft komen.

Daar zijn de zuivelverwerkers zelf prima op ingesteld. Het grootste deel wordt net zo verwerkt als anders, maar toch hangt er rond de kerstdagen en de jaarwisseling bijna altijd net iets meer rauwe melk boven de markt dan anders. Gevolg daarvan is dat de prijs op de spotmarkt wordt gedrukt. Het kan echter veel slechter. De spotmelkprijs deze week blijft hangen rond de 31 cent af boerderij.

De verwachting is dat deze prijs in het nieuwe jaar wel vrij vlot weer zal aantrekken. De melkaanvoer is nog niet geweldig groot. Daarbij liggen de spotmarktprijzen in Duitsland en België net een paar centen per kilo hoger. Normaal gesproken is de omgekeerde situatie aan de orde. Export van Nederlandse rauwe melk is in principe prima mogelijk, want het product is van hoge kwaliteit, de verkeersreglementen bij onze buren maken uitvoer in de praktijk echter lastig. Nederlandse vrachtwagens vervoeren tot 35 ton aan lading, in België en Duitsland mogen ze met slechts een veel lager laadgewicht de weg op.

De markt voor room blijft deze week hangen rond de 3.700 euro per ton. Vorige week was er een stevige correctie naar beneden, ook voor boter. Het lijken grotendeels marktaanpassingen op de korte termijn. De voorraad boter in private opslag bij de EU is bijna op. Ook van veel andere producten zijn de voorraden krap. Dit gecombineerd met de verwachting dat de melkproductie in het nieuwe jaar niet erg hard zal stijgen, doet vermoeden dat de markt in het begin van 2013 weer goed zal zijn voor de melkveehouderij en zuivelindustrie.

Prognose: iets hogere prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    melk is redelijk schaars

Of registreer je om te kunnen reageren.