Rundveehouderij

Achtergrond

Kaasproducenten luiden jaar mooi uit

Een dipje aan het einde van het jaar dat de naam van dip niet mag hebben. Daarmee sluiten de Nederlandse kaasproducenten 2012 af. Foliekaas brengt momenteel een prijs op van €3,25 tot €3,30 per kilo. Gemiddeld is de prijs een aantal centen lager dan een week of twee, drie geleden. Een tijd lang lag de prijs zelfs mooi boven de €3,30 per kilo.

De vraag vanuit met name Rusland is weer wat teruggelopen en moet er meer kaas naar andere bestemmingen. Daardoor is de prijspiek voorbij. Toch kunnen nog steeds hele mooie prijzen voor kaas worden ontvangen. Omdat in de vooruitzichten voor de melkproductie in het nieuwe jaar rekening wordt gehouden met een aanhoudend lagere aanvoer, blijven ook de verwachtingen omtrent de kaasprijs goed.

Een aantal handelaren speculeerde in de voorbije tijd op fors lagere zuivelprijzen in het nieuwe jaar. Die dreigen van een koude kermis thuis te komen. Niet alleen de kaasprijzen, maar ook de prijzen van poeders, boter, room en andere vloeibare producten blijven naar verwachting goed geprijsd. Ze zullen de jaarwisseling in ieder geval beter doorkomen dan doorgaans het geval is, zo wordt nu aangenomen. Veel bedrijven zijn nu dus druk bezig hun prognoses bij te stellen.

De lagere dan verwachte aanvoer van melk is in Nederland goed terug te zien in de statistieken van de diverse zuivelbedrijven. De aanvoer blijft de laatste weken stevig achter, terwijl ook de vet- en eiwitgehalte tegenvallen. Dit heeft zijn effect op de spotmarkt voor rauwe melk. De prijzen daar blijven dalen, maar minder snel en diep dan gewoonlijk. Een prijs van 36 cent af boerderij is nog altijd heel redelijk.

Prognose: licht dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.