Rundveehouderij

Achtergrond

Goed melkvee: veel gevraagd maar weinig beschikbaar

De prijs van gebruiksvee ligt op een hoog niveau. De vraag is groot, het aanbod klein en het ziet er niet naar uit dat dit snel anders wordt.

Veel melkveehouders hebben de afgelopen maanden meer oude koeien afgestoten en komen nu vee tekort. Het aanbod van goed melkvee is echter klein. De grote vraag en het kleine aanbod zorgen ervoor dat de prijzen van het gebruiksvee op een erg hoog niveau liggen.
Een eerste kwaliteit melkkoe kost rond 1.525 euro. Dit is 100 euro meer dan een jaar geleden en wel 525 euro meer dan in 2010. Het hoge prijsniveau van de melkkoeien heeft ook gevolgen voor de prijs van de vaarzen. Een goede afgekalfde vaars kost in veel gevallen bijna net zoveel als een melkkoe. De prijs ligt tussen 1.300 en 1.500 euro. Lang drachtige vaarzen kosten 1.100 tot 1.300 euro maar ze zijn dan ook nog niet direct aan de melk
Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat er momenteel minder vrouwelijk jongvee ouder dan één jaar in de stallen staat. Zo nam de hoeveelheid jongvee in de leeftijd van één tot twee jaar af met zo’n 10.000 dieren. Het jongvee ouder dan twee jaar is er ook minder dan in 2011 en daalde met 10.000 stuks naar 80.000. Er zijn wel meer melkkoeien en kalveren jonger dan één jaar. Dit houdt in dat er in de komende twee jaar minder vee beschikbaar is ter vervanging van de huidige melkveestapel. Het gebruiksvee kan dan ook wel eens een langere tijd erg duur blijven.
De export van vaarzen verloopt niet zo vlot. De afzet is veel rustiger dan in voorgaande jaren. De export naar Rusland, in voorgaande jaren groot afnemer, staat nog steeds stil door het Schmallenberg-virus en politieke redenen. De verkoop binnen Europa verloopt wat moeizaam, de melkveehouders hebben onvoldoende middelen beschikbaar voor het dure vee uit Nederland.
Hoewel de export een stuk rustiger is dan voorgaande jaren, kunnen de lang drachtige exportvaarzen goed geplaatst worden. Het aanbod is namelijk niet zo groot. Anders is het gesteld met de kortdrachtige vaarzen die normaal gesproken naar Rusland en Turkije gingen. Dit aanbod is een stuk groter en de dieren blijven vaak langer bij de opfokkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.