Rundveehouderij

Achtergrond

Stabiele kalverprijzen in Purmerend

De aanvoer van nuchtere kalveren in Purmerend lag dinsdagochtend flink lager dan een week geleden. In totaal werden er 510 kalveren aangevoerd 70 minder dan vorige week. De prijzen konden zich mede door de kleinere aanvoer handhaven.

Een stierkalf extra kwaliteit is verkocht voor maximaal €117,50 per stuk. Dit is €25,50 minder dan eenzelfde kalf een jaar geleden opbracht. Aan het begin van de handelsochtend wilden de kopers weer wat minder voor de kalveren betalen. Maar de grote vraag naar goed zware zwartbonte kalveren en het kleine aanbod gooide roet in het eten. De prijzen van de overige kalveren konden hierop mee liften.

Het merendeel van de kopers richt zicht op de zware zwarte stierkalveren, de verkoop van de lichtere kalveren (derde kwaliteit) verloopt daarentegen erg moeizaam. Dit heeft veelal te maken met de extra zorg die deze lichtere kalveren in de eerste weken nodig hebben. Mesters hebben hier vaak weinig tijd voor en kopen liever een duurder kalf die in één keer mee kan in de koppel.

De integraties en vrije mesters hebben door de hoge voerprijzen nog steeds moeite om de kostprijs te behalen. Hierdoor zullen de kopers de komende tijd blijven proberen om de prijs van de nuka’s te drukken.

Prognose: stabiele tot dalende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.