Rundveehouderij

Achtergrond 2308 x bekeken

Prijs aardappelvezels 2 euro verlaagd

Bij de melkveehouders zijn de maiskuilen onderhand wel klaar. Het is nu even afwachten wat de kwaliteit wordt. Gemiddeld genomen lijkt de kuilmais heel redelijk te zijn, maar er is dit seizoen zeer veel variatie.

De vraag naar aanvullingen op het rantsoen zal navenant zijn. Bierbostel en tarwegistconcentraat zijn stabiel in prijs. Dat geldt ook voor aardappelsnippers en -stoomschillen. Voeraardappelen zijn schaars en duur.

De aardappelvezels zijn in prijs verlaagd en kosten nu 34 euro per ton. Gebruikers moeten er rekening mee houden dat de campagne dit seizoen ongeveer eind februari 2013 afloopt. Dat is aan de vroege kant. Er is 100.000 ton minder beschikbaar dan van de campagne 2011/2012. Een reden is verkleining van het areaal. Daarnaast hebben de aardappelen een relatief hoog zetmeelgehalte, waardoor ze minder vezels opleveren. Een andere factor die het aanbod drukt is het erg hoge niveau van de huidige aardappelprijzen. Daardoor komen er anders dan vorig jaar geen aardappelen van andere origine (fritesproductie) terecht in het zetmeelcircuit.

De afzet van hooi en stro loopt stroef. Het aanbod is ruim, bij geringe vraag. Melkveehouders hebben wel extra structuurhoudende voeders nodig, zoals gedorst hooi, maar lang niet in die mate als vorig seizoen. De prijs van stro en hooi staat wat onder druk.

Prognose: ruwvoer goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.