Rundveehouderij

Achtergrond

Ook voeraardappelen aan de prijs

De prijzen voor ruwvoer en vochtrijke bijproducten wijzigen over de hele linie bezien maar weinig. De afzet van bierbostel loopt goed, ondanks het her en der stevige prijspeil. De brouwerijen werken op gematigd tempo, het aanbod is niet overweldigend.

De verkrijgbaarheid van tarwegistconcentraten is wel sterk verbeterd, als gevolg van meer activiteit in de productie van bio-ethanol. Dit drukt de tonnageprijs met 20 cent per procent droge stof, zij het niet bij alle leveranciers tegelijk.

De prijs van aardappelrestproducten van de verwerkende industrie is zeer stabiel, daarin zal naar verwachting de komende weken geen wijziging optreden. Dat het kuil afdekken vrijwel gedaan is heeft minder invloed.In tegenstelling tot vorig seizoen zal er zeker geen dump plaatsvinden van onbruikbare partijen aardappelen richting fouragehandel. De prijs van consumptieaardappelen is immers torenhoog, hetgeen druk zet op de beschikbaarheid van aardappelen voor verwerking buiten de fritesproductie of verkoop ten behoeve van export. Tekenend is de telersprijs van voeraardappelen waarmee de beurs Leeuwarden vrijdag het seizoen opende, €4,50 per 100 kilo. Dat is meer dan verdubbeling van de prijs van vorig jaar.

Prognose: tarwegistconcentraat goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.