Rundveehouderij

Achtergrond

Onverwachte prijsstijging nuka’s

De prijs van de in Purmerend verkochte kalveren is dinsdagochtend met €7,50 tot €10,00 gestegen. Dit is opmerkelijk aangezien de integraties en mesters problemen hebben om de kostprijs te behalen.

De prijsstijging is mede het gevolg van de krappere aanvoer. Er werden in totaal 455 kalveren aangevoerd, 55 minder dan een week geleden. Daarnaast is er een grote vraag naar de goede zware zwartbonte stierkalfjes. De rosémesters willen het liefst de hele stal vol zetten met deze kalveren. Ze zijn minder vatbaar voor ziektes, groeien sneller en zijn minder arbeidsintensief dan de kleinere kalveren. Deze dieren worden sneller verhandeld dan de andere kalveren waardoor de prijs stijgt. Hoewel de vraag naar de andere kalveren minder groot is kunnen de prijzen van kleinere kalveren en de overige soorten hiervan profiteren. De echt kleine kalveren blijven moeizaam te verkopen waardoor er soms geld bij moet om een koper het kalf mee te laten nemen.

Wat de prijs van de nuka’s gaat doen is onzeker, de mesters hebben nog steeds last van de hoge voerprijzen maar willen toch koste wat kost de stal vol zetten.

Een stierkalf extra kwaliteit noteert maximaal €125. Een roodbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal €155. Een stierkalf extra kwaliteit 50 procent Belgisch Blauw noteert maximaal 325 euro.

Prognose: stabiele prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.