Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka’s toch duurder door krap aanbod

Een krapper aanbod van nuchtere kalveren op de veemarkt Purmerend zorgde dinsdagochtend voor een onverwachte prijsstijging. De prijs steeg over de gehele linie met €5,00 tot €10,00 per dier.

Er werden in totaal 430 kalveren aangevoerd, 65 minder dan een week geleden. De kleinere aanvoer was bij binnenkomst in de markthal duidelijk te zien. Omdat de kopers toch wat kalveren mee naar huis wilden nemen verliep de handel vlot waardoor de prijs opgedreven werd.

De meeste interesse is er nog steeds voor de goede zware zwartbonte stierkalveren. Dit wordt veroorzaakt door de aanhoudende vraag naar de zware stierkalveren vanuit de rosémesterij. Dit terwijl het mesten van de rosévleeskalveren nog steeds niet kostendekkend is door de gestegen voerkosten. Om de kostprijs te behalen moet de rosévleesprijs nog 10 cent stijgen, of de kalveren moeten goedkoper aangekocht worden.

De aanhoudende vraag vanuit de rosésector zorgt ervoor dat de andere kalveren in prijs meestijgen. Hierdoor moeten ook de integraties dieper in de buidel tasten bij het aankopen van kalveren.

Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit is €7,50 gestegen in prijs en kost maximaal €132,50 per dier. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit steeg met €10,00 naar maximaal €330,00.

Prognose: stabiele prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.