Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

NMV stopt met Faire melk

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) stopt voorlopig met het concept Faire Melk in Nederland. Dat meldt de organisatie in haar ledenblad.

De NMV noemt onder andere problemen met leveranciers als reden voor het stoppen met Faire Melk. Ook te weinig steun onder de eigen aanhang zou debet zijn aan de voorlopige mislukking van Faire Melk.

Veco Zuivel beëindigde in april volgens de bond plotseling de productie en de nieuwe verwerker Weerribben Zuivel zou vervolgens in gebreke zijn gebleven. Syb Velink, onder meer verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten bij Weerribben Zuivel, laat weten zich niet in deze kritiek te herkennen. “Wij willen afspraken nakomen, maar om te gaan produceren moeten er bepaalde volumes worden gehaald.” Volgens Velink is het geen geheim dat deze volumes niet gehaald werden. "Ieder NMV-lid met vragen hierover mag contact met me opnemen."

Dat de volumes te klein waren kwam onder meer door het wegvallen van C1000 als afnemer, na overname door Jumbo. “C1000 was goed voor ongeveer 70 procent van de afzet”, legt Velink uit. Daarbij komt volgens hem dat de ander afnemer, Plus Retail, om een garantie wat betreft de houdbaarheidsdatum vroeg. Dat betekende dat Weerribben Zuivel minimaal drie keer in de week Faire Melk moest produceren. “Het gaat bij ons om minimale charges van 500 liter, terwijl we nog geen 1.000 liter per week kwijt konden.”

Ondanks de opstartproblemen geeft Velink aan nog steeds in Faire Melk te geloven. "Maar dan moet het product eerst beter in de markt worden gezet.”

Eén reactie

  • Mozes

    Nog geen 1000 liter in de week maar er wel in blijven geloven? Een plaatselijke zuivelboerderij kan bij zo'n kleine afzet in de verste verte niet bestaan.
    Toch is het nuttig geweest dat de NMV dit geprobeerd heeft. De eigenwijze en recalcitrante NMV leden hebben nu zelf kunnen ervaren hoe moeilijk het is om melk tegen een hogere waarde in de markt te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.