Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Meer beweging bij krap blijvende melkaanvoer

Langzaam aan begint de Europese zuivelmarkt meer in beweging te komen. Het aanbod van diverse producten stijgt, de vraag trekt ook weer iets aan, zij het met tegenzin. Europese voedingsbedrijven beginnen al krapper in hun voorraden te zitten en moeten, net als de supermarkten, zorgen dat ze hun bevoorrading tijdig veilig stellen. Het wereldwijde zuivelaanbod is niet heel groot. Bijna overal staat de melkproductie onder druk.

Heel grote veranderingen in het aanbod lijken dan ook niet direct te verwachten. Toch kunnen zich rare verschijnselen voordoen. In Frankrijk bijvoorbeeld is de melkproductie in de voorbije maanden erg hard teruggelopen. Toch komt daar nu juist relatief veel aanbod van grondstoffen vandaan. Aan het grote plaatje verandert dat niet heel veel.

Door de lage melkproductie slinken allerlei voorraden. Zo is de voorraad boter in particuliere opslag gehalveerd van 133.000 ton in augustus tot nu zo'n 65.000 ton. Dat heeft nog niet geleid tot een volledig herstel van de boterprijzen, maar de noteringen stijgen hard. Gerekend naar de huidige roomprijs (zo'n €4.600 per ton) zou de prijs rond de €4.000 tot €4.100 per ton moeten liggen. Dat doet die niet. Deze week verhoogde het Productschap Zuivel de officiële notering van €3.260 naar €3.320 per ton, maar wie nu boter wil, moet toch al gauw zo'n €3.600 per ton betalen. Het vooruitzicht van nog hogere prijzen lijkt ook niet te worden verstoord door een flinke stroom Nieuwzeelandse importboter. Op inschrijvingen voor export naar de EU is Fonterra tot nu toe niet ingegaan. Het kan het melkvet te goed kwijt in boterolie.

Op de spotmarkt stijgt ook het melkaanbod, maar tot lagere prijzen leidt dat nog niet.

Prognose: als geheel een iets betere markt

Eén reactie

  • snip

    mooi dat de voorraden eens opraken. nu hopen dat het bewust zijn komt dat meer niet altijd beter is en een krapte zorgt voor een betere melkprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.