Rundveehouderij

Achtergrond

Markt drijft op vloeibare zuivel

De handel in zuivel wordt momenteel vooral in de benen gehouden door de vloeibare producten.

Room, melkconcentraat en rauwe melk doen het relatief goed. De prijzen van room zitten nog in de lift en schommelen rond de 4.500 euro per ton. Voor melkconcentraat liggen de prijzen rond de 2.700 euro.
In de poedermarkt lijkt weinig beweging te zitten. De afgelopen Fonterra-veiling liet een lichte daling (2 procent) zien wat betreft de prijzen voor vollemelkpoeder naar 3.352 dollar per ton (€2.619). Mageremelkpoeder noteerde 3,7 procent hoger op 3.449 dollar per ton (€2.695). In totaal werd er op de afgelopen veiling 54 duizend ton zuivelproduct geveild.
De handel gaat ervan uit dat zowel kopers als verkopers hun product voor dit jaar hebben vastgelegd. De feestdagen lijken hier weinig verandering meer in te brengen. Wel is het zo dat er nog mageremelkpoeder moet komen uit de EU voor een afgesloten tender naar Algerije. Het zou gaan om zo’n 20.000 ton waarvan de levering in december start.
Er is nog een wat afwachtende houding ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. Kopers wachten op een stijging van de melkaanvoer die normaal rond de weken 47/48 weer aantrekt.
Op de spotmarkt lijkt met prijzen ruim boven de 40 cent een hallelujastemming te heersen. Franco fabriek gaat het om rond de 44 cent per kilo. Dit zijn prijzen waar elke boer wel voor wil melken. Het gaat echter om het topje van de ijsberg. Slechts kleine volumes wisselen van eigenaar. In Duitsland liggen de prijzen wat lager rond de 39 cent.
Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.