Rundveehouderij

Achtergrond

Krap aanbod houdt prijsdaling tegen

De kopers van de nuchtere kalveren op de veemarkt Purmerend wilden dinsdagochtend bij aanvang van de markt minder voor de kalveren betalen.

Dit lukte hen maar gedeeltelijk, de zwart- en roodbonte kalveren werden moeizaam prijshoudend verkocht en de prijs van de blauwe kalveren daalde met 5 euro.

Door de gestegen voerprijzen lijden de integraties en vrije mesters al een paar maanden verlies op het mesten van de kalveren. Als gevolg hiervan proberen de kopers dan ook al maanden de prijs van de nuchtere kalveren te laten dalen. Dat lukt veelal niet omdat het aanbod van de kalveren niet echt ruim is. Daarnaast willen de mesters hun stal vol zetten om de vaste lasten op te kunnen vangen.

De hoge voerprijzen zullen nog wel even standhouden waardoor ook de druk op de prijs van de nuchtere kalveren aan zal houden. Een grote prijsverlaging zal alleen plaatsvinden als het aanbod van de kalveren flink oploopt, tot die tijd is het kwakkelen.

Een stierkalf extra kwaliteit is verkocht voor maximaal 125 euro, een roodbont stierkalf extra kwaliteit ging voor maximaal 155 euro van de hand. De 50 procent Belgisch Blauwe vaarskalveren zijn voor maximaal 205 euro verkocht. Er werden in totaal 495 kalveren aangevoerd, 40 meer dan een week geleden.

 

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.