Rundveehouderij

Achtergrond

Inhaalslag natuurkaas in opgaande markt

Natuurkaas heeft in de voorbije weken qua prijs een mooie inhaalslag gemaakt. Deze kaas gaat nu vrijwel gelijk op met de prijs van de foliekaas.

Voor beide producten wordt nu gemiddeld zo'n €3,30 per kilo gebeurd. Het is lastig een echte doorsneeprijs te geven, want er is veel beweging in de kaashandel en -productie. De ene fabriek gaat opeens met een Maasdammer-contract aan de haal, de andere fabriek pakt weer een andere soort.

Het feit dat dat melkaanvoer langzamerhand iets stijgt, heeft gelukkig voor de veehouders voorlopig nog geen drukkend effect op de kaasprijs. De pakhuizen zitten redelijk leeg. Ouder product is krap voorhanden. De grote brand van afgelopen weekeinde in Zeewolde doet de kaasprijs bovendien geen kwaad. Naar verluidt is in het pand van Wolter Koops zo'n 2.000 ton voornamelijk oudere kaas in vlammen opgegaan.

Vergeleken met vorig jaar is foliekaas nu zo'n 15 tot 20 cent per kilo duurder dan toen. Bovendien lijkt er nog ruimte voor verdere prijsstijging. Voor de melkveehouderij biedt dit zicht op extra melkgeld, in ieder geval bij bedrijven als DOC Kaas, Bel Leerdammer en De Graafstroom. Te meer omdat ook de natuurkaas weer volop meedoet, en de prijs daarvan waarschijnlijk langer goed blijft.

Het grotere melkaanbod heeft ook zijn effect op de spotmarkt. De prijs voor spotmelk is met zo'n 3 cent per kilo gedaald en schommelt nu op een niveau van ongeveer 42 cent franco.

Room blijft heel erg gevraagd en bereikt prijsniveau's van €4.800 per ton en hoger. Hierdoor wordt ook de boterprijs verder omhoog getrokken naar zo'n €3.400 per ton. Ook de  botervoorraden blijven slinken Volgens de jongste berichten zit nog maar een dikke 50.000 ton in private opslag.

Prognose: hogere kaasprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.