Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

FrieslandCampina zorgt voor levendige handel quotum

De handel in melkquotum is in de laatste dagen geëxplodeerd. Oorzaak is de bekendmaking van FrieslandCampina, die de garantieprijs over november met €2,25 heeft verhoogd.

Veel melkveehouders waren aan het afwachten hoe de melkprijs zich zou ontwikkelen voordat melkquotum geleased of gekocht werd. Nu de melkprijs een gunstige ontwikkeling laat zien hakken veel melkveehouders de knoop door.

Door de grotere vraag is de prijs iets gestegen, lease zit rond de €3,20 en koop op €10,20. Of de handel zo levendig blijft is afhankelijk van de melkaanvoer, zodra deze tegenvalt zal de handel weer rustiger worden.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Mevrouw Schaftenaar heeft de economielessen duidelijk niet gevolgd of in diepverzonken gedachten. Nu worden haar door de makelaars (lees:makkelijke geldverdieners) even de woorden ingefluisterd. Wat zou het verband moeten zijn tussen de hoogte van de melkprijs en het beslissen tot het aankopen/leasen van melk? De aanvoer is ondermaats en dat is de reden voor het lage prijsniveau. Om toch te kunnen speculeren is de handel op allerlei manieren o.a. door het schuiven met partijen melk op koop- en leasemelksites, bezig het prijsniveau (lees:marge) op te krikken. Het is te hopen dat er op zeer korte termijn (2015) een eind komt aan deze zelfverrijking van mapmannen en krijtstreeppakken over de rug van hardwerkende veehouders. Dus zeker geen dierrechten/fabrieksquota of andere kostprijsverhogende maatregelen. De sector moet elke cent binnen de poort houden om doordacht te kunnen werken aan een acceptabel kostprijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.