Rundveehouderij

Achtergrond

Duur bierbostel toch vlot verkocht

De prijs van bierbostel is gestegen. Dat is enigszins vreemd, kijkend naar de dankzij gegroeid aanbod wat goedkoper geworden soja, die ook eiwitrijke componenten in het rantsoen zou kunnen meetrekken. De prijs leek aan het maximum, gezien de verhouding tot de voederwaardeprijs.

Het aanbod is redelijk, maar de vraag is ondanks de hoge prijs erg groot. Een deel van de inkopers houdt rekening met krapper aanbod eind december, omdat dan minder gebrouwen wordt. Leveranciers hanteren levertijd. Prijsverschillen tussen afzonderlijke leveranciers zijn groot. Dat kan liggen aan de herkomst van bostel. Duitse brouwers bieden die mogelijk wat goedkoper aan.

Van de eiwitrijke componenten is tarwegistconcentraat wel iets in prijs gedaald. Grainpro is per procent drogestof 10 cent goedkoper met ingang van deze week. De prijs van Sastapro was al eerder bijgesteld. De range loopt nu van €2,40 euro tot €3,00.

Het aanbod aardappelbijproducten kan nu geleidelijk groeien, de industrie draait voluit.

De afzet van aardappelpersvezels loopt vlot, de prijs is vooralsnog constant op 34 euro per ton. Voor het overige loopt de afzet van ruwvoer matig, dat geldt zowel voor kuilmais als voor stro en hooi. Er is veel minder vraag naar ruwvoer dan vorig seizoen, ook na de prijsdaling in het nieuwe seizoen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.